Un bandaj inteligent care semnaleaza vindecarea ranii, inventat in Australia

13/06/2011

Un bandaj inteligent care semnaleaza vindecarea ranii, inventat in Australia

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/un-bandaj-inteligent-care-semnaleaza-vindecarea-ranii-inventat-in-australia/

Un bandaj inteligent, care semnaleaza vindecarea sau agravarea ranii prin schimbarea culorii sale, a fost inventat de cercetatorii de la Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation din Australia.

Bandajul, realizat din cristale lichide, isi schimba culoarea, de la rosu spre albastru, in functie de temperatura corpului inregistrata in zona vatamata, informeaza dailymail.co.uk. Louise Van der Werff, inventatoarea acestui bandaj revolutionar, considera ca textura pansamentului poate sa amelioreze considerabil felul in care sunt tratate ranile grave, prin depistarea timpurie a infectiilor si a inflamatiilor.

“Daca rana se infecteaza, atunci in mod normal devine mai fierbinte. Ar deveni mai rece, daca in acea zona ar exista, de exemplu, un surplus de sange”, a precizat cercetatoarea australiana.

Louise Van der Werff a spus ca bandajul pe care l-a creat este extrem de sensibil si poate sa indice modificari ale temperaturii corporale mai mici de o jumatate de grad Celsius. In opinia cercetatoarei australiene, noul bandaj poate sa ii ajute pe medici sa economiseasca atat timp, cat si bani, in timpul tratamentului administrat acelor rani.

“Tinta noastra principala vizeaza tratamentul acordat in cazul ranilor grave – persoanele in varsta, obeze si cele care sufera de diabet pot suferi anumite rani, precum ulcer la nivelul membrelor inferioare si ulcer de decubit (ulcer ischemic de presiune), care pot dura mult timp daca nu se vindeca in mod corect”, a precizat cercetatoarea australiana.

Circa 200.000 de pacienti din Marea Britanie sufera de o astfel de rana grava. Printre simptomele obisnuite ale ulceratiilor se numara senzatia de durere si mirosul neplacut, care pot cauza insomnii si pierderea mobilitatii. In 2008, costurile generate de ingrijirile medicale acordate acestor pacienti s-au ridicat la aproximativ 3,1 miliarde de lire sterline (3,48 miliarde euro).

Noul pansament revolutionar este fabricat din cristale lichide reactive, derivate din colesterol.Louise Van der Werff, care isi face doctoratul la Monash University din Melbourne (Australia), intentioneaza sa breveteze prototipul acestui bandaj in urmatoarele sase luni si sa isi prezinte inventia la Fresh Science 2011, un congres destinat tinerilor cercetatori, aflati la inceput de cariera.

Sursa: www.mediafax.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Peste 200 de focare de coronavirus inregistrate, in Romania, in perioada 14 – 20 septembrie

Medic vindecat de Covid-19: Este o boala serioasa, care poate si creeaza probleme dificile

Opt elevi de la scolile din Sectorul 4 al Capitalei, confirmati cu noul coronavirus

O companie romaneasca spune ca poate produce tot necesarul de masti chirurgicale de pe piata interna

Romania va recupera, din fonduri europene, banii cheltuiti pentru testele RT-PCR efectuate la nivel national