Tutunul distruge inimi si vieti

30/05/2018
Tutunul distruge inimi si vieti

Tutunul distruge inimi si vieti

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/tutunul-distruge-inimi-si-vieti/

Tutunul consumat sub orice forma distruge “inimi si chiar vieti”, iar principala substanta care afecteaza atat cordul, cat si vasele de sange este nicotina, sustin specialistii.

“Legatura dintre bolile cardiovasculare si fumat este foarte bine stabilita. De fapt fumatul nu protejeaza fata de aparitia bolii Alzheimer, din contra, o face sa apara mai devreme. Efectele renuntarii la fumat se vad foarte repede in cardiologie. Tutunul consumat sub orice forma distruge inimi si chiar vieti, iar principala substanta care afecteaza atat cordul, cat si vasele de sange este nicotina. In 2015 – 73.000 de romani au murit printr-o boala ischemica coronariana, dintre care aproape 10.000 ar fi putut sa nu pateasca lucrul acesta daca nu ar fi fumat. Din cauza accidentului vascular cerebral au murit 49.000 de romani in 2015, dintre care 6.000 ar fi putut sa fie si astazi in viata, cel putin sa nu moara din cauza acestei boli provocate de consumul de tutun. In Romania practic fumatul este factorul de risc pe care il putem evita cel mai usor”, a declarat Magdalena Ciobanu , medic pneumolog  la Institutul “Marius Nasta”, potrivit Agerpres.
 
Referindu-se la dispozitivele cu tutun incalzit, medicul a afirmat ca oricat de bine ar fi curatate raman particule de gudron care, prin fumat, sunt introduse in plamani.

La randul sau, Doina Dimulescu, medic cardiolog la Spitalul Elias, a aratat ca fumatul este un factor major de risc pentru boala coronariana si pentru infarctul de miocard, alaturi de diabet, de hipertensiune arteriala, de obezitate, de dislipidemie.

De asemenea, si Horia Nicolae, medic neurolog la Spitalul Elias, a spus ca fumatul duce si la deteriorarea cognitiva – dementa.

“Exista doua paliere ale afectarii neuronale de catre nicotina – unul este nivelul direct vascular si din acest punct de vedere creierul nu se deosebeste de celalalt partener care este cordul si sistemul circulator in ansamblu si reprezinta practic o afectare cardiovasculara. (…) Nicotina induce o crestere a valorilor de hipertensiune arteriala pentru ca practic stimuleaza permanent sistemul nervos simpatic. O mare parte din patologia vasculara cerebrala este legata de fumat. Fumatul mai are si un al doilea palier care este deteriorarea cognitiva, ceea ce numim dementa”, a sustinut medicul conform Agerpres.

Secretarul de stat in MAI, medicul Raed Arafat, a declarat in cadrul unei dezbateri desfasurate la Parlament ca nu exista produse de tutun sau tigari sanatoase.  El a subliniat ca tutunul , indiferent de forma in care este folosit, este periculos pentru sanatate.

In fiecare an, la data de 31 mai se marchea a Ziua Mondiala fara Tutun.

Autor: Anca Rusen

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: