Tuberculoza – o problema de sanatate publica in Romania

20/03/2013

Tuberculoza – o problema de sanatate publica in Romania

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/tuberculoza-o-problema-de-sanatate-publica-in-romania/

poza tratament injectabilPrima zi a conferintei privind coordonarea eforturilor Romaniei de  a tine sub control tuberculoza, organizata de Ambasada SUA, Comandamentul European al Fortelor Armate ale SUA (EUCOM), Centrul de Monitorizare Medicala al Fortelor Armate ale SUA (AFHSC) si Ministerele Sanatatii si Apararii din Romania a reliefat faptul ca prevenirea acestei maladii si mentinerea controlului asupra tuberculozei reprezinta o provocare semnificativa pentru autoritatile sanitare din tara.

Conform statisticilor realizate la nivel international, Romania se afla pe primele locuri in clasamentele europene in ceea ce priveste incidenta tuberculozei. Mai mult decat atat, Romania se afla pe locul 6 in ceea ce priveste numarul cazurilor de tuberculoza multidrog rezistenta.

Pentru tratarea cazurilor de tuberculoza multidrog rezistenta anul trecut au fost destinate un million de euro de la bugetul de stat si mai mult de doua milioane de euro de la fondul global, a declarant coordonatorul Programului National de Tuberculoza, dr. Gilda Popescu. Aceasta a mai precizat ca fondurile anului 2013 destinate tratamentului bolnavilor de tuberculoza multidrog rezistenta sunt de aproximativ cinci milioane de euro, pe langa acestea fiind alocate si  fonduri pentru tratament si diagnostic precoce.

In prezent in Romania exista 1.480 de pacienti care sufera de acest tip de tuberculoza, dintre acestia 500 fiind inclusi in tratament finantat de la fondul global si de la CNAS. Conform declaratiilor dr. Gilda Popescu, rata de succes a tratamentului cazurilor de tuberculoza multidrog rezistenta este de 55-85% la nivel mondial, in timp ce in Romania aceasta este de doar 20%. In schimb, pacientii tratati in programul finantat de fondul global prezinta o rata de vindecare de peste 50%.

Tratamentul unui pacient bolnav de tuberculoza dureaza aproximativ 20-24 de luni si are o valoare lunara de 1.770 RON. Conform dr. Gilda Popescu, majoritatea bolnavilor de tuberculoza multidrog rezistenta ajung sa aiba aceasta forma de boala din cauza faptului ca nu urmeaza cu strictete tratamentul prescris.

Autor: Agerpress

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: