Tuberculoza la copil – un eveniment “santinela”

16/07/2011

Tuberculoza la copil – un eveniment “santinela”

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/tuberculoza-la-copil-un-eveniment-santinela/

Specialistii sunt de parere ca in cazul copiilor exista trei provocari in controlul tuberculozei. Potrivit Compendiului de tuberculoza, aparut la editura Curtea Veche, acestea sunt urmatoarele: diagnosticul tuberculozei copilului, in special la copilul sub 5 ani, intrucat acesta prezinta semne si simptome nespecifice de boala si este paucibacilar.

In al doilea rand, arata autorii tratatului coordonat de prof. dr. Constantin Marica, tuberculoza copilului este considerata un eveniment santinela ce indica, de obicei, transmiterea recenta. A treia provocare o constituie insusi copilul, in special cel pana la varsta de un an, care prezinta riscul de progresie de la tuberculoza latenta la cea activa si uneori riscul de boala severa.

Zilnic, trei copii romani diagnosticati cu TBC

Tuberculoza la copii poate fi definita, potrivit tratatului, printr-un numar relativ scazut de bacili dormanti in organism; un test pozitiv la tuberculina; nicio evidenta clinica de boala si o radiografie care sa fie normala. “Majoritatea copiilor cu tuberculoza sunt asimptomatici la prezentarea in cabinetul medical. De obicei, sunt identificati prin serviciile de pneumologie sau epidemiologie drept contact ai parintilor cu tuberculoza si prezinta naomalii ale imaginii radiologice toraco-pleuro-pulmonare. Acest fapt este valabil pentru copii sub 5 ani”, informeaza autorii Compendiului de tuberculoza. In Romania, in fiecare zi sunt diagnosticati cu tuberculoza trei copii.

TBC ramane in continuare o problema de sanatate publica prioritara si sunt necesare numeroase eforturi pentru a putea controla eficient evolutia epidemiei.

Autor: Claudia Spridon
Sursa: www.paginamedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Romania va recupera, din fonduri europene, banii cheltuiti pentru testele RT-PCR efectuate la nivel national

Ministrul Sanatatii: Speram ca in a doua jumatate a lunii octombrie sa mergem pe o panta descendenta a cazurilor Covid

Studiu: Persoanele infectate cu Covid-19 pot transmite boala animalelor de companie

In farmaciile rusesti va fi disponibil un medicament antiviral destinat tratarii formelor usoare si moderate de Covid

Ziua Mondiala Alzheimer | Medic de familie: Este important ca boala sa fie recunoscuta la timp; Apropiatii si medicul de familie au rol de baza