Stiri medicale

Tuberculoza ar putea fi depistata cu ajutorul “nasului electronic”

Data ultimei actualizari: 15/04/2013

Cercetatorii indieni cred ca un aparat similar alcoolmetrelor folosite de politie va putea ajuta, peste cativa ani, la detectarea tuberculozei si chiar a cancerului pulmonar, informeaza Agerpres.

Aparatul, denumit “nas electronic”, este realizat de un grup de cercetatori indieni care urmeaza sa primeasca aproape un milion de dolari din partea Grand Challenges Canada (GCC) si a Fundatiei Bill si Melissa Gates pentru a dezvolta un prototip care sa poata fi produs apoi pe scara larga.

Nasul electronic va oferi o metoda neinvaziva si usor de utilizat pentru a diagnostica tuberculoza fara a mai fi nevoie de multiple vizite la clinici. Ar fi o metoda accesibila pentru pacientii din tari in care tuberculoza este endemica”, a declarat cercetatorul indian Ranjan Nanda.

Aparatul ar putea fi gata pentru productia in serie in octombrie 2013 si ar putea chiar depista si alte boli pulmonare, nu doar cancerul la plamani. “Cel mai important este ca, odata dezvoltat nasul electronic pentru a detecta tuberculoza pulmonara, cu o mica modificare a senzorului ar putea fi utilizat pentru a detecta alte boli pulmonare, precum cancerul de plamani”, a explicat Ranjan Nanda.

In opinia presedintelui Grand Challenges Canada, Peter Singer, impactul va fi urias in tarile in curs de dezvoltare, chiar daca aparatul ar fi folosit numai pentru detectarea tuberculozei. “Este o idee geniala cu un cost foarte mic”, a precizat Singer.

 

Sursa: PaginaMedicala.ro

Postati un comentariu

Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.