Trist si cutremurator! Peste 4.000 de bolavi de cancer si un singur medic oncolog

10/11/2016

Trist si cutremurator! Peste 4.000 de bolavi de cancer si un singur medic oncolog

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/trist-si-cutremurator-peste-4-000-de-bolavi-de-cancer-si-un-singur-medic-oncolog/

bolnavi de cancerZona Vaii Jiului din judetul Hunedoara este recunoscuta ca fiind una foarte saraca, iar in plus de asta, aici sunt diagnosticati cu cancer foarte multi pacienti.

Ultimele estimari arata ca sunt peste 4.000 de cazuri, foarte multi bolnavi avand varsta medie.

Singurul medic specialist, care se ocupa de toti bolnavii de pe o raza de 140 de km, lucreaza la Spitalul de Urgenta din Petrosani , unde exista un compartiment de oncologie cu 20 de paturi, un numar insuficient pentru toti cei care ar avea nevoie de ingrijiri.

“Pana acum avem 2.436 de fise oncologice luate in evidenta. Exista mare parte din pacienti, insa, care nu ajung sa fie luati in evidente la oncologie, care vin mult prea tarziu si, de obicei, sunt transferuri intre sectii si doar decedeaza. Cifra reala a pacientilor este probabil undeva la 3 – 4 mii”, spune dr. Mariana Mununar, medic oncolog la Spitalul de Urgenta din Petrosani, potrivit publicatiei locale Cronica Vaii Jiului.

Foarte multi bolnavi de cancer din zona Vaii Jiului au varste intre 30 si 40 de ani, dar in ultima vreme se diagnosticheaza si tineri de 17, 18 ani.

 “Avem numeroase cazuri la 30 de ani, la 18, sau 17 ani, leucemii, neoplazii de ovar, de sani, bronhopulmonare. A scazut aceasta varsta, deoarece populatia incepe sa fumeze de la varste mici, sa consume mancare ce nu este din cea mai buna, cum ar fi prajelile sau fast food-ul, dar o cauza este si stresul si nivelul socio-economic scazut, o igiena  precara si o conduita mai dezorganizata, cancerele aparand si la copii din familii cu parintii in strainatate”, mai spune Dr. Mariana Mununar.

Specialistii spun ca pacientii trebuie sa-si accepte boala si sa continue sa lupte, pentru ca cele mai multe tratamente dau rezultate. Un ajutor in acest sens ar putea veni de la psiholog.

“Exista psiho-oncologia si metode psihoterapeutice care pot sa ajute. Psiho-oncologul ajuta familia si pacientul si sta la dispozitie cu toate tehnicile pe care le stie”,  afirma, conform sursei mentionate, Rodica Bosca-Pop, psiho-oncolog.

Aici, la Petrosani, zilnic este o adevarata batalie pe cele 20 de paturi din cadrul Compartimentului de Oncologie, pentru ca familiilor le este teama sa isi acasa pacientii in faza terminala.

 

 

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: