Trei motive pentru care devii mai destept la batranete

30/05/2011

Trei motive pentru care devii mai destept la batranete

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/trei-motive-pentru-care-devii-mai-destept-la-batranete/

Daca ai început sa albesti, ai si motive de bucurie: mintea umana se dezvolta pe masura înaintarii în varsta. De fapt, varsta de mijloc ar putea fi varful performantei cerebrale, potrivit unui volum publicat de Barbara Strauch, editor la New York Times.

Bazandu-se pe cele mai recente cercetari în domeniu, Barbara Strauch arata în “The Secret Life of the Grown-Up Brain: The Surprising Talents of the Middle-Aged Mind” (Viata secreta a creierului matur: Talentele surprinzatoare ale mintii la varsta mijlocie) ca teza conform careia capacitatea creierului s-ar diminua la varsta mijlocie este un mit. Iata motivele pentru care, în aceasta perioada a vietii, activitatea cerebrala este îmbunatatita si moduri prin care o puteti aduce la cel mai bun nivel, relateaza Yahoo Shine.

1. La batranete creierul se extinde

 

În ciuda popularei conceptii conform careia pierdem mii de celule din creier odata cu înaintarea în varsta, cercetarile arata ca acestea continua sa se dezvolte pe parcursul varstei mijlocii (40 – 68 de ani), în special la nivelul învelisului neuronilor, numit mielina, care ajuta la stabilirea unor conexiuni în vederea dezvoltarii simtului de orientare.

Pentru dezvoltarea neuronilor, sunt recomandate exercitiile fizice, în special cele aerobice. Sportul îmbunatateste circulatia sangelui, inclusiv la nivelul creierului, ceea ce contribuie la regenerarea celulelor din girusul dintat – o importanta zona a creierului pentru procesele de memorare si învatare -, dar si a altor neuroni.Încercati sa faceti exercitii aerobice, inclusiv sa mergeti în ritm alert, timp de 30 de minute pe zi.

2. Este mai probabil ca acum sa folositi ambele jumatati ale creierului

 

Întelepciunea varstei mijlocii nu se datoreaza numai experientei, ci si unor schimbari la nivelul creierului. Spre deosebire de tineri, care tind sa-si foloseasca doar partea dreapta sau stanga a creierului, cei aflati la varsta mijlocie tind sa le foloseasca pe ambele. Astfel, ei pot judeca mai bine asupra unei situatii si desprinde mai repede concluzii.

Cercetarile arata însa ca la aceasta varsta cresterea nivelului de glucoza din organism, asociata cu procesul normal de îmbatranire, duce la inflamatie, care afecteaza anumite parti ale creierului, precum girusul dintat, încetinind procesul cognitiv. Ajutati-va mintea sa ramana agera reducand consumul de dulciuri si consumand alimente precum cartofii dulci si cerealele integrale, care combat cresterea glicemiei.

3. La batranete este posibil sa ganditi mai creativ

 

Se poate ca lobul frontal, responsabil cu concentrarea, sa se micsoreze odata cu înaintarea în varsta. Acest lucru înseamna ca atentia va va fi distrasa mai usor si veti avea probleme cu amintirea unui nume. Pe de alta parte, mai putina concentrare poate fi benefica, permitandu-va sa gasiti solutii mai creative la probleme. Studiile au aratat ca o minte mai putin concentrata poate fi mai creativa, deoarece este mai probabil sa faca legaturi între idei ce nu par sa aiba vreo legatura unele cu altele.

Încercati sa practicati activitati care va solicita mental cel putin o data pe saptamana pentru a va mentine neuronii activi. Studiile au aratat ca oamenii care au activitati de petrecere a timpului liber ce implica procesarea de informatii, precum lectiile de pian sau învatarea unei noi limbi straine, sunt de doua ori maiputin predispusi la Alzheimer decat cei care nu au astfel de preocupari.

Sursa: www.mediafax.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Radu Ganescu: Siguranta pacientului, un subiect uitat o lunga perioada de timp

Medicii din centrele de vaccinare isi primesc salariile restante din august

CMR cere eforturi din partea tuturor factorilor pentru a asigura nasteri in siguranta

Citu, despre certificatul verde Covid: Chiar nu este nicio discriminare

Dr. Catalina Poiana: Am ales profesia de medici pentru ca punem pacientul mai presus de orice