76 transplanturi de cornee si 12 transplanturi de tesut osos la Spitalul Militar

06/02/2017

76 transplanturi de cornee si 12 transplanturi de tesut osos la Spitalul Militar

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/transplanturi-de-cornee-si-transplanturi-de-tesut-osos-la-spitalul-militar/

INSTRUMENTE

Medicii Spitalului Universitar de Urgenta Militar Central “Carol Davila” au efectuat anul trecut 76 de transplanturi de cornee si 12 transplanturi de tesut osos.

In cadrul Programului national de transplant de cornee, in anul 2016, la nivelul Clinicii de Oftalmologie a Spitalului Universitar de Urgenta Militar Central ‘Dr. Carol Davila’ s-au facut 40 de prelevari de cornee de la pacienti aflati in moarte cerebrala, scrie intr-un comunicat de presa al unitatii medicale.

Un numar de 347 pacienti se afla pe lista de asteptare pentru transplantul de cornee, timpul de asteptare in vederea realizarii interventiei chirurgicale fiind intre 6 luni si 2 ani.

“Grefele au fost prelevate de la alte spitale, aflate in Programul national de transplant de organe, tesuturi si celule de origine umana; cei mai multi donatori provin de la spitalele din capitala (9), de la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Oradea (8) si de la Spitalul Judetean de Urgenta Baia Mare (9)”, afirma SUUMC in comunicat.

Patologiile oculare, cele mai frecvente, pentru care s-a efectuat transplant de cornee sunt: keratopatia edematoasa (35 cazuri), distrofii corneene (11 cazuri), leucoame corneene de diferite cauze (11 cazuri), keratoconusul (10 cazuri).
Tot conform comunicatului, la nivelul Sectiei Clinice Ortopedie si Traumatologie a Spitalului Universitar de Urgenta Militar Central Dr. Carol Davila (SUUMC), pe parcursul anului 2016 s-au inregistrat 14 proceduri de recoltare/prelevare de grefe osoase (C.F.), realizate in timpul interventiilor de artroplastie, 12 interventii chirurgicale de transplant de tesut osos, in vederea reviziei — reconstructiei ligamentoplastiei, artroplastiilor de sold si osteosintezei secundare.

“Mentionam ca, incepand cu data de 1 ianuarie a.c., Sectia Clinica Ortopedie si Traumatologie a SUUMC are acces la Registrul National de Transplant (RNT), in vederea inscrierii, pe lista de asteptare, a pacientilor eligibili pentru procedurile de transplant de os/ tendon, ulterior realizarii screening-ului viruso-bacteriologic; a bilantului biologic si a planning-ului preoperator. Inscrierea in RNT se face in colaborare cu specialistii Agentiei Nationale de Transplant, in stricta corelatie cu patologia osteorticulara, starea biologica a pacientului, indicatia terapeutica, solutia tehnica, tipul si cantitatea necesara/ estimata, de grefa osoasa sau osteoligamentara. Odata cu inscrierea pe lista de asteptare, pacientul primeste un cod CUIANT, inscris si predat pe actele medicale, pe baza caruia atat acesta, cat si personalul medical implicat in acordarea ingrijirilor de specialitate (medicul de familie, farmacistul si medicul curant) pot verifica, in timp real, pe site-ul ANT (www.transplant.ro), ‘starea’ codului alocat”, mai precizeaza comunicatul de presa.

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: