Tomografia in Coerenta Optica, tehnica moderna de investigare a ochiului, la Spitalul CF Timisoara

15/11/2022
Tomografia in Coerenta Optica, tehnica moderna de investigare a ochiului, la Spitalul CF Timisoara

Tomografia in Coerenta Optica, tehnica moderna de investigare a ochiului, la Spitalul CF Timisoara

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/tomografia-in-coerenta-optica-tehnica-moderna-de-investigare-a-ochiului-la-spitalul-cf-timisoara/

Tomografia in Coerenta Optica (OCT), cea mai moderna tehnica de investigare a ochiului, poate fi facuta la Spitalul Clinic CF Timisoara

OCT este aparatul care permite evaluarea sanatatii ochilor. Tomografia in coerenta optica permite diagnosticarea, tratarea, dar si urmarirea in timp a mai multor afectiuni oculare. Cu ajutorul aparatului, se pot vizualiza straturile retinei, obtinandu-se o imagine 3D a ochiului. Practic, este realizata o harta care contribuie la depistarea precoce a unor boli ale ochilor, transmite unitatea sanitara intr-un comunicat.

“OCT-ul este similar ecografiei, insa, in locul ultrasunetelor, utilizeaza unda luminoasa in infrarosu care scaneaza straturile retinei si ale celorlalte componente ale globului ocular. Astfel, se obtin imagini ale unor sectiuni foarte fine, cu grosimi de ordinul micronilor, chiar sub 10 microni, si in felul acesta se realizeaza o vizualizare 3D a ochiului. Aceasta tehnica imagistica este noninvaziva, noncontact, nedureroasa, neiradianta, nu necesita anestezie. In acelasi timp, ne ajuta la stocarea imaginilor. Practic, putem urmari evolutia unei afectiuni in timp”, declara dr. Ileana Bosun, medic primar oftalmolog si sef sectie Oftalmologie – Spitalul Clinic CF Timisoara.

Potrivit unitatii sanitare, aparatul permite o scanare foarte rapida a ochiului cu ajutorul unei radiatii luminoase cu infrarosu. Imaginile obtinute astfel sunt la o rezolutie mare, ce permite identificarea modificarilor structurale ale ochiului. Practic, straturile retiniene pot fi foarte usor segmentate si masurate. Investigatia dureaza cel mult 10 minute, timp in care pacientul urmareste un spot luminos in interiorul aparatului. Scanarea se produce fara a intra in contact cu ochiul pacientului.

OCT-ul se foloseste si pentru analizarea nervului optic, dar si in depistarea afectiunilor vasculare ale retinei. Imaginile sunt folosite atat in scop de diagnostic, cat si de monitorizare a pacientului.

“Investigatia este utila in stabilirea unui diagnostic precoce si in abordarea terapeutica adecvata.Printre afectiunile oftalmologice ce pot fi depistate se numara: glaucomul, care reprezinta o deteriorare a celulelor ganglionare ce poate duce la pierderea acuitatii vizuale, degenerescenta maculara legata de varsta, care face ca imaginea sa fie neclara si distorsionata, retinopatia diabetica, ce duce la deteriorarea retinei la persoanele cu diabet, edemul macular, care duce la riscul pierderii vederii, gaura maculara, tractiuni vitreoretiniene, care pot genera dezlipirea retinei, decolarea de retina, avand ca efect pierderea partiala sau totala a vederii. Practic, informatiile pe care le putem afla dintr-o asemenea investigatie imagistica sunt numeroase”, mai spune dr. Ileana Bosun – medic primar oftalmolog- sef sectie oftalmologie Spitalul Clinic CF Timisoara.

Totodata, OCT este singurul aparat care permite depistarea edemului subretinian.”, mai precizeaza reprezentantii Clinic CF Timisoara. Medicii recomanda ca, in cazul persoanelor cu afectiuni oculare, dupa varsta de 40 de ani, investigatiile sa fie efectuate de doua ori pe an. OCT-ul a fost achizitionat prin programul POIM de dotare a Spitalului Clinic CF Timisoara.

Foto: Spital Clinic CF Timisoara

Etichete: tomografia in coerenta optica, OCT, investigatii ochi, Spitalul Clinic CF Timisoara

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: