Timpul inseamna viata | Romania – locul I in Europa la rata mortalitatii din cauza AVC

18/05/2022
Timpul inseamna viata | Romania – locul I in Europa la rata mortalitatii din cauza AVC

Timpul inseamna viata | Romania – locul I in Europa la rata mortalitatii din cauza AVC

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/timpul-inseamna-viata-romania-locul-i-in-europa-la-rata-mortalitatii-din-cauza-avc/

In fiecare ora, 4 romani mor din cauza accidentului vascular cerebral, Romania fiind pe primul loc in Europa in ceea ce priveste rata mortalitatii din cauza AVC.

Din cele peste 55.000 de persoane care sufera in fiecare an un AVC la noi in tara, mai putin de 7 % ajung sa fie tratate. Iar cei mai multi dintre pacienti raman cu dizabilitati grave, se precizeaza intr-un comunicat de presa al Asociatiei pentru Lupta Impotriva Accidentului Vascular Cerebral (ALIA).

Se intampla acest lucru pentu ca bolnavii nu ajung la timp intr-o unitate sanitara in care sa primeasca ingrijirile necesare. Dupa 4 ore si jumatate, efectele unui AVC devin ireversibile.

La Bucuresti a fost lansata prima campanie de constientizare a riscului unui accident vascular cerebral, sub denumirea “Timpul inseamna viata”.

Timpul inseamna viata. Accidentul vascular cerebral poate fi prevenit. De aceea, cred ca importanta constientizarii modului de preventie este esentiala si fiecare dintre noi poate acorda atentie special factorilor de risc cum sunt hipertensiunea arteriala, mentinerea greutatii optime, alimentatia sanatoasa, exercitiile fizice, renuntarea la fumat, screening sau controale periodice la specialist in cazul afectiunilor preexistente. Actiunile individuale trebuie dublate de eforturile autoritatilor si indemn actorii institutonali sa continue investitiile pentru reconfigurarea geografica a centrelor de excelenta care pot fi activate pentru reducerea timpilor de actiune in caz de accident vascular cerebral“, a declarat consilierul prezidential, Conf. Dr. Diana Paun.

Este necesara o abordare strategica a acestei patologii, care sa duca la accesul la servicii medicale care sa poata sa faca posibil tratamentul precoce al accidentului vascular ischemic la nivel national. Sa nu fie practice nici un judet in care sa nu existe acces la acest tip de servicii. Va reduce mult mortalitatea si, mai ales, dizabilitatea, pentru ca multe dintre persoanele care sufera accidente vasculare cerebrale raman cu sechele foarte serioase si recuperarea lor este dificila sau chiar imposibila, afecteaza capacitatea de munca si viata de zi cu zi“, a declarat si ministrul Sanatatii, Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila.

Si dr. Andrei Baciu, secretar de stat Ministerul Sanatatii a subliniat ca ”preventia este extrem de importanta in cazul unui AVC, in conditiile in care aceasta afectiune reprezinta la nivel mondial a doua cauza de mortalitate si principala cauza de dizabilitate.”.

Spitalul Universitar a reprezentat mai ales in ultimii doi ani si jumatate , cred ca singurul centru care a functionat la patrametrii maximi in ceea ce priveste diagnosticul si tratamentul accidentului vascular cerebral. Accidentul schimba viata unui om, schimba un destin, viata unei familii, cu implicatii si costuri socio- ecomice majore, a reintegra un pacient care a suferit un AVC in societate, in activitatea lui de zi cu zi cred ca reprezinta principalul obiectiv dincolo de ceeea ce este cel mai important si anume sa ii salvam viata“, a afirmat Prof. Univ. Dr. Florin Catalin Cirstoiu, Managerul SUUB.

Avem aproximativ 55.000 accidente vasculare cerebrale pe an cu o mare mortalitate, morbiditate, cu dizabilitate reziduala la 30% dintre pacienti. In 2019 a fost avizata o extindere masiva care a adus 33 de spitale in pozitia de a putea efectua tromboliza. Au ramas cateva judete in care sunt problem mari in special de resursa umana. Din pacate partea de endovascular nu a tinut pasul la fel de bine si este obiectivul nostru in acest moment sa crestem rata de trombectomie mecanica. Sunt cinci centre active. (…) Este imperios necesar sa cream o curricula de pregatire pentru neurointerventional pentru ca altfel nu vom putea acoperi aceste nevoi. Momentul intre debutul simptomelor si pana la apelul catre ambulanta este undeva la 185 de minute printr-un studiu efectuat de colega mea doctor Elena Terecoasa. In ceea ce priveste partea legata de ambulanta intarzierea este undeva de 83 de minute. Un minut inseamna 2 milioane de neuroni. Trebuie sa avem mai multe unitati de accidente vasculare cerebrale acute care inseamna o dotare mai buna si personal mai numeros si instruit. Partea de tratament acut as spune si partea de preventie secundara initiata in spital este rezolvata. Avem nevoie de mult mai multe centre de neuroreabilitare. Avem nevoie neaparat de strategie nationala pentru accidentul vascular cerebral.”, a afirmat si Prof. dr. Cristina Tiu, presedintele Societatii de Neurologie din Romania.

Numarul specialistilor este mic, sa nu spun foarte mic la nivel national. Ganditi-va ca un specialist se formeaza in ani de zile, curricula de pregatire pentru partea de trombectomie este de minim un an de zile, pentru ca trebuie sa ai si o experinta in acest gen de interventii. Adresabilitatea medicilor pre acest gen de intervesie este mica. Partea relativ buna este ca sunt medici neurologi care isi doresc sa faca acest gen de interventie, am i eu oameni pe care ii pregatesc si care isi doresc sa faca interventii endovasculare. Dar inca suntem departe de un numar rezonabil de specialisti care sa fie repartizati in toate centrele de specialitate din tara. Din totalul accidentelor vasculare, idealul este sa ajungi undeva spre 5-10 la suta pentru trombectomie, suntem sub 1 la suta la nivel national”, a declarat medic primar Dr. Bogdan Dorobat – medic coordonator Radiologie interventionala SUUB.

Serviciul de Ambulanta Bucuresti Ilfov are o traditie solida in ceea ce priveste tromboliza in prespital (…) In cazul unui accident vascular cerebral recent instalat, sunt 6 parametri pe care ii luam in calcul: timpul de stationare la caz care sa fie mai mic de 25 de minute, acel timp pe care echipajul il petrece de la ajungerea in casa pana la plecarea spre spital.Pentru toti pacientii cu accident vascular cerebral recent instalat medicii sau asistentii de la Serviciul de Ambulanta Bucuresti Ilfov au obligatia sa anunte medicul coordinator despre timpul de debut al simptomelor, chiar daca ei au informatia ca nu s-ar mai afla in fereastra de tromboliza, ce tratament urmeaza pacientul, iar sefa de tura are obligatia sa prenotifice spitalul primitor si sa noteze cazul intr-un registru de evidenta. Toti pacientii cu AVC recent instalat trebuie transportat la spitalele care au sectie de neurologie care deruleaza programul de tomboliza“, a afirmat si Dr. Alis Grasu, managerul Serviciului de Ambulanta Bucuresti- Ilfov.

Despre AVC in Romania

Pe plan international, dar si in Romania, sunt disponibile doua metode de tratament interventional pentru AVC ischemic acut: tromboliza intravenoasa si trombectomia mecanica si pot fi aplicate individual sau in combinatie.

Tromboliza intravenoasa este practic o perfuzie cu Alte plaza si poate fi administrata– in cele mai multe cazuri – doar in primele 4,5 ore de la debutul simptomatologiei la pacientii cu AVC ischemic acut care indeplinesc anumite criterii de eligibilitate. In cazuri exceptionale, tromboliza poate fi efectuata si intr-un interval mai lung de la debutul simptomatologiei.
Cu cat intervalul de timp intre debutul accidentului vascular cerebral si momentul initierii trombolizei intravenoase este mai scurt, cu atat sansa de recanalizare a arterei obtruate este mai mare, iar prognosticul pacientului va fi mai bun.

Tratament endovascular (Trombectomia/ trombaspiratia mecanica)

Consta in extractia mecanica a cheagului ce obtureaza o artera ce vascularizeaza creierul, cu ajutorul unor dispositive mecanice specifice (de aspirare a cheagului sau de inclavare a acestuia intr-un stent si extragere). Aceasta procedura poate fi aplicata pacientilor cu AVC ischemic acut survenit prin ocluzia unei artere de calibru mare (artera carotida interna, artera vertebrala, artera bazilara, artera cerebral medie, artera cerebrala posterioara, artera cerebrala anterioara).

Conform ghidurilor in vigoare, se efectueaza numai in primele 6 ore de la debutul simptomatologiei. In cazuri exceptionale, trombectomia/trombaspiratia poate fi efectuata si intr-un interval mai lung de la debutul simptomatologiei.

In Romania, programul de tratament prin tromboliza, finantat de Ministerul Sanatatii, a fost extins la inceputul anului 2019 de la 11 spitale la peste 40. Tratamentul endovascular se efectueaza in acest moment doar in 6 centre din tara: trei sunt in Bucuresti si cate unul in Targu Mures, Timisoara si Suceava.

“Timpul inseamnā viatā” se desfāsoarā in parteneriat cu Societatea de Neurologie din Romania, Asociatia Nationalā de STROKE, Universitatea de Medicinā si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, Colegiul Medicilor Romania, Serviciul de Ambulantā Bucuresti Ilfov si Angels Romānia.

Campania, care curpinde un spot tv, un spot radio si un site dedicat, are rolul de a constientiza opinia publica in ceea ce priveste riscul unui AVC si importanta apelului la 112.

Etichete:  AVC, stroke, accident vascular-cerebral, timp interventie AVC

autor

Autor: Adriana Pavel

1 Comentarii

  1. Calin Elena says:

    La 46 de ani am suferit un AVC ,ACUM sunt singura și cred ca e bine sa ma pun la adăpost

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: