Timp de trei zile, Targu-Jiu a fost capitala pneumologiei romanesti

30/04/2013

Timp de trei zile, Targu-Jiu a fost capitala pneumologiei romanesti

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/timp-de-trei-zile-targu-jiu-a-fost-capitala-pneumologiei-romanesti/

poza patologie respiratorie curentaSimpozionul national Patologia respiratorie in practica medicala curenta , ajuns la cea de-a patra editie, s-a bucurat de aceasta data si de o masiva participare internationala, reprezentata de trei delegatii din Rusia, Ucraina si Republica Moldova. Sute de medici si asistenti medicali au raspuns afirmativ invitatiei organizatorilor de a dezbate subiecte de actualitate din patologia respiratorie, intr-un context stiintific de inalta tinuta.

Lectori de renume din mai multe orase ale tarii (Bucuresti, Timisoara, Arad, Iasi, Craiova, Targu-Jiu si Calarasi) au sustinut nu mai putin de 44 de prezentari in fata unei asistente interesate de aspectele practice care definesc in prezent domeniul pneumologiei si de provocarile pe care le ridica tuberculoza ca problema de sanatate publica. Programul evenimentului a fost creditat cu 12 puncte EMC pentru medici si pentru asistenti.

Simpozionul national de la Targu-Jiu, un eveniment devenit deja traditie

Simpozionul a fost organizat de Spitalul de Pneumoftiziologie  „Tudor Vladimirescu” din Targu-Jiu si compania de comunicare medico-sociala Houston NPA, sub egida Societatii Romane de Pneumologie – Sectiunea de Tuberculoza.

De la editia pilot din 2010 si pana la cea de-a patra editie, evenimentul a crescut atat ca amploare, cat si ca nivel stiintific, dupa cum a remarcat si prof. dr. Constantin Marica, coordonatorul stiintific al evenimentului: „De la an la an lucrarile au dovedit o consistenta deosebita, pe de o parte. Pe de alta parte, participarea a fost din ce in ce mai mare. Acum avem personalitati medicale din pneumologie si din alte specialitati de la mai multe centre universitare din tara si avem, de asemenea, patru profesori universitari din Ucraina, din Rusia si din Republica Moldova.”

Din programul simpozionului nu au lipsit temele orientate practic, de interes atat pentru medicii specialisti, cat si pentru asistentii medicali. Prof. dr. Florin Mihaltan, presedintele Societatii Romane de Pneumologie, a salutat prezenta numeroasa a asistentilor la manifestare: „Aceasta paritate intre asistente si medici, ca prezenta si ca interes, este o noutate absoluta. Niciodata nu poti sa lucrezi si sa stapanesti foarte bine un pacient, indiferent de boala, daca nu asiguri o coerenta, o coeziune acestei echipe: asistent-medic.”

Noutatea editiei IV: o sesiune de prezentari dedicata tuberculozei

In premiera, anul acesta, organizatorii au alocat o zi intreaga prezentarilor si discutiilor despre tuberculoza, ca problema de sanatate publica.  Prof. dr. Victor Botnaru si prof. dr. Valeriu Crudu (Republica Moldova) au vorbit despre diagnosticul rapid al tuberculozei multirezistente, prin intermediul testelor moleculare genetice si despre lupta impotriva tuberculozei chimiorezistente in Republica Moldova.

Prof. Rostislav Mitrofanov (Rusia) si dr. Aleksey Denysov (Ucraina) au abordat diferite aspecte ale chimioterapiei intravenoase la pacientii cu tuberculoza, impartasind din experienta lor in aceasta problematica. Pentru prof. dr. Mitrofanov „A fost foarte frumos sa redescoperim profesionisti romani interesati de controlul tuberculozei, oameni care lupta impotriva celei mai complicate si mai periculoase infectii. Gratie acestei conferinte, am inteles cateva probleme cheie cu care se confrunta Romania in controlul tuberculozei – specialistii romani au o experienta profunda si unica in ceea ce priveste tratamentul TB, inclusiv folosirea metodelor de radioterapie pentru diagnostic si a interventiei chirurgicale pulmonare pentru tuberculoza,  utilizarea pe scara larga a testelor de diagnostic in laboratorul bacteriologic, aplicatiile DOT si aderenta la tratament. Problema este comuna si in Rusia, dar am gasit resurse si intelepciune ca sa o rezolvam. Cred ca aici sunt perspective pentru dezvoltarea operatiei pulmonare – si aici Institutul nostru poate contribui- si a chimioterapiei intravenoase, care ar putea fi un domeniu interesant pentru specialistii din spitalele romanesti, precum Spitalul <<Tudor Vladimirescu>>.

Prof. dr. Constantin Marica, expert OMS in tuberculoza chimiorezistenta, a trecut in revista endemia actuala TB 2011-2012, insistand asupra faptului ca  tuberculoza nu este doar o problema a individului, ci a comunitatii”. Potrivit OMS, daca tendintele actuale vor continua, pana in 2015, aproape 1 miliard de oameni vor fi infectati, aproximativ 200 de milioane vor dezvolta boala, iar 35 de milioane vor muri din cauza tuberculozei. In 2011 au fost diagnosticate la nivel mondial aproximativ 8,7 milioane de cazuri noi de tuberculoza, ceea ce echivaleaza cu o incidenta de 125/100.000. Dintre acestea, 630.000 au fost cazuri de tuberculoza multidrog-rezistenta (aproximativ 50.000 fiind depistate pe teritoriul Europei). In Romania, anual, aproximativ 1200 de oameni isi pierd viata din cauza tuberculozei, in vreme ce alti 13.000 contracteaza boala.

Trei aparitii editoriale, lansate in cadrul simpozionului

Trei titluri editoriale au fost lansate oficial pentru publicul cititor de carte medicala in cadrul simpozionului de la Targu-Jiu. Dr. Nicolae-Iordache Iordache a venit sa le povesteasca medicilor din Gorj despre principiile si recomandarile din volumul sau „Cine esti tu, doctore?”, prima carte de branding personal in medicina din Romania. “Cine esti tu, doctore?” propune solutii moderne pentru medicii care nu au fost formal instruiti in sfera de business, dar care trebuie sa faca fata regulilor jocului unui mediu din ce in ce mai competitiv. Cartea se adreseaza medicilor curiosi si curajosi, care si-au propus sa lucreze constant pentru a castiga si a pastra increderea pacientilor lor, respectand o etica de lucru exemplara si dezvoltandu-si in permanenta competentelor profesionale. Stilul informal si plastic face cartea o lectura placuta si recomandarile autorilor usor de retinut.

Tuberculoza – de la diagnostic la tratamenteste titlul lucrarii lansate de dr. Gheorghe Nini si dr. Adriana Socaci in cadrul simpozionului organizat de Houston NPA si Spitalul “Tudor Vladimirescu”, in vreme ce prof. Gheorghe Nichifor si-a prezentat cartea “Nicolae Hasmas – “Medicul” Liberalismului Gorjean”.

 

Material realizat de organizatorii evenimentului, Houston NPA

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: