Timisoara: O noua terapie pentru pacientii infectati cu SARS-CoV-2, care au probleme respiratorii grave

22/01/2021
Timisoara: O noua terapie pentru pacientii infectati cu SARS-CoV-2, care au probleme respiratorii grave

Timisoara: O noua terapie pentru pacientii infectati cu SARS-CoV-2, care au probleme respiratorii grave

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/timisoara-o-noua-terapie-pentru-pacientii-infectati-cu-sars-cov-2-care-au-probleme-respiratorii-grave/

Medicii de la Spitalul de Boli Infectioase ‘Victor Babes’ din Timisoara folosesc o noua terapie pentru bolnavii cu plamanii afectati de infectia cu virusul SARS-CoV-2.

Potrivit unui comunicat al unitatii medicale, noua terapie foloseste aparate cu canula nazala cu flux mare de oxigen, HFNC (high flow nasal canula), pentru pacientii cu forme moderate si severe de infectie cu noul coronavirus. Aparatul este portabil si asigura primirea de catre pacient a unui debit de oxigen umidificat si incalzit, care poate ajunge pana la 60 de litri/minut, in comparatie cu debitul de oxigen asigurat de instalatiile standard din unitatile sanitare, care au un debit de pana la 15 litri/minut.

“Folosim aceste aparate la pacientii cu probleme respiratorii grave. Prin utilizarea lor reusim sa reducem ceea ce numim spatiul mort pulmonar. Prin aplicarea acestui tratament, prin folosirea aparatului HFNC, este redus efortul respirator al pacientului. Gazul pe care il primeste bolnavul este incalzit, este adus la temperatura corpului uman si este umidificat. Trebuie spus ca inclusiv tubul de transport este incalzit pentru a preveni racirea aerului si condensarea vaporilor de apa. Aceasta umidificare a aerului este foarte importanta intrucat, daca nu ar avea loc, procedura ar face mai mult rau decat bine”, a declarat medicul pneumolog Monica Marc, potrivit sursei citate.

Utilizarea acestei terapii se poate face pe termen lung in cazul pacientilor care necesita suport ventilator in urma afectarii pulmonare din cauza infectiei cu SARS-CoV-2.

Astfel, prin aceasta procedura se reduce nevoia de intubatie oro-traheala, ceea inseamna o scadere a numarului de pacienti care pot ajunge in Sectia de Terapie si Anestezie Intensiva.

De asemenea, potrivit medicilor de aici, cel mai mare castig este scaderea riscului de mortalitate prin folosirea acestui aparat.

Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie ‘Dr.Victor Babes’ Timisoara a primit ca donatie trei asemenea aparate.

Etichete: terapie pentru bolnavii cu plamanii afectati, terapie pacienti sars-cov-2, spitalul victor babes timisoara

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: