Timisoara inoveaza lupta cu cancerul prin inteligenta artificiala

Autor: Adriana Pavel, Redactor sef 25/07/2025
Timisoara inoveaza lupta cu cancerul prin inteligenta artificiala

Timisoara inoveaza lupta cu cancerul prin inteligenta artificiala

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/timisoara-inoveaza-lupta-cu-cancerul-prin-inteligenta-artificiala/

Cate vieti s-ar fi putut salva daca depistarea venea mai devreme? In Romania, peste 80% dintre cazurile de cancer pulmonar sunt descoperite cand deja boala a avansat periculos.

Un studiu revolutionar, realizat la Spitalul „Victor Babes” din Timisoara in colaborare cu Universitatea Politehnica, aduce la lumina realitati dure, dar si speranta: inteligenta artificiala poate deveni aliatul-cheie in diagnostic si preventie.

Cu o crestere dramatica a cazurilor si un varf ce inca nu a fost atins, cercetatorii trag un semnal de alarma si cer masuri urgente, sustinute de date concrete si tehnologie de varf.

12.000 de noi cazuri noi in fiecare an

Cancerul pulmonar continua sa ocupe in Romania primul loc ca mortalitate, atunci cand vorbim de o boala oncologica, si locul doi ca incidenta. In fiecare an, in tara noastra sunt depistate peste 12.000 de noi cazuri de afectiuni oncologice la nivelul plamanului.

Analiza retrospectiva a cuprins un esantion de 4206 pacienti diagnosticati cu cancer pulmonar in decursul a 12 ani, care au fost consultati in cadrul Spitalului Victor Babes Timisoara. Datele au fost procesate prin mai multi algoritmi pentru a identifica modele relevante si a stratifica populatia in functie de diversi factori clinici si demografici.

In ultimii 5 ani a existat o crestere dramatica

“Studiul se intinde pe o perioada indelungata, de 12 ani, dar, din analiza datelor, am constatat ca in ultimii 5 ani a existat o crestere dramatica, de 80%, a numarului de pacienti diagnosticati cu o boala oncologica. Analiza noastra arata ca aceasta crestere reflecta modificari epidemiologice reale, care depasesc simplele influente ale perturbarilor din sistemul sanitar. Aceasta este sustinuta atat de imbatranirea populatiei in regiune, cat mai ales de imbunatatirea capacitatilor de diagnostic. Am reusit sa infiintam un HUB imagistic ultraperformant la Spitalul Victor Babes care cuprinde: doua CT, doua RMN-uri, dintre care unul de 3 Tesla, care ne ajuta extrem de mult in diagnosticarea imagistica a bolilor oncologice. Daca vorbim in cifre absolute, avem 5145 de internari cu diagnosticul de neoplasm pulmonar primar, in perioada 2013 2024, si 4206 pacienti unici care au fost tratati in cadrul spitalului. In plus, vorbim de aproape o dublare a cazurilor in ultimii doi ani, ma refer la 2022 2024, cand am inregistrat 624 de cazuri/an, fata de perioada 2013 2020, cand au fost diagnosticate 345/an. Iar pentru 2025 cifra este in crestere. Proiectia pentru acest an este de 700 de cazuri noi.

Comorbiditati, poluare, fumat – un cocktail letal

Trebuie spus ca din studiu a fost eliminata perioada de pandemie, de doi ani, cand spitalul a tratat indeosebi pacienti cu Covid 19″, spune prof. univ. dr. Cristian Oancea – medic primar pneumolog – managerul Spitalului de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara.

Studiul a reusit sa identifice fenotipuri distincte de pacienti prin metode de invatare automata nesupravegheata si sa caracterizeze factorii contribuitori, incluzand modificarile demografice, schimbarile din sistemul medical si variatiile geografice. De exemplu, din analiza comorbiditatilor, a reiesit ca in cazul BPOC-ului impactul direct este intre 44 si 80 la suta, iar astmul are o influenta de pana la 15 la suta. O alta boala respiratorie, emfizemul impacteaza direct cu pana la 42 la suta, iar bronsectaziile intre 18 si 31 la suta. Toate cifrele sunt insa corelate in diverse proportii cu poluarea.

“Din pacate, nu am atins inca varful, pentru ca vorbim de expuneri la diversi factori, fumat, azbest, si asa mai departe, din anii 1990 2000. Ne asteptam ca numarul cancerelor pulmonare sa creasca in continuare, intr-un procent ridicat, pana in 2035. Pentru a lupta impotriva acestui flagel, pe langa politicile publice, ar fi necesara luarea mai multor masuri, printre care standardizarea si uniformizarea digitala a raportarii patologiei, crearea unei baze de date oncologice digitale, implementarea unui sistem de arhivare digitala a imaginilor patologice, folosirea pe scara larga a telemedicinei, infiintarea unor centre satelit in zonele cu densitate inalta pentru servicii de baza cu componenta multidisciplinara, dar si dezvoltarea unei baze de date oncologice la nivel judetean. Vreau sa le multumesc specialistilor de la Universitatea Politehnica Timisoara care, plecand de la datele noastre, folosind inteligenta artificiala, ne-au ajutat sa realizam acest studiu”, spune prof. univ. dr. Cristian Oancea – medic primar pneumolog – managerul Spitalului de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara.

Timisoara devine pol regional pentru oncologia pulmonara

Pentru realizarea studiului, informatiile au fost extrase din sistemul digital al spitalului, folosindu-se anumite date precum clasificarea statusului de fumator si calcularea expunerii in pachete-an standardizate manual de catre trei investigatori clinici independenti, utilizand protocoale validate.

“Analiza computerizata a procesat simultan 761 de caracteristici clinice, patologice si geografice ale pacientilor – de la datele de baza (varsta, sex) pana la profilul genetic al tumorilor. Algoritmul a identificat singur pattern-uri in aceasta cantitate uriasa de date, nu am influentat analiza prin presupunerile cercetatorilor, reveland cinci grupuri distincte de pacienti cu nevoi terapeutice diferite. Validarea prin metode statistice multiple a confirmat ca aceste grupuri nu sunt intamplatoare, ci reprezinta diferente reale in depistarea si evolutia bolii. Geocodificarea pacientilor a permis analiza distributiei spatiale a bolii, clasificand resedinta la momentul internarii in patru categorii: centrul metropolitan Timisoara, zonele suburbane, zonele rurale din judetul Timis si cazurile din afara judetului. Aceasta abordare a dat detalii interesante, cum ar fi concentrarea fumatorilor extremi in zonele rurale”, spune S.L. dr. ing. Versavia Ancusa, Universitatea Politehnica Timisoara.

Studiul, care a fost publicat in revista internationala “Cancer”, una dintre cele mai prestigioase publicatii in domeniul oncologiei, a demonstrat si faptul ca Spitalul Victor Babes a devenit centru de referinta regional in oncologia pulmonara. Peste 37% din pacientii cu cancer de plaman investigati si tratati in unitatea sanitara provin din afara judetului Timis.

Etichete: cancerul pulmonar, diagnosticare cancerul pulmonar, tratament cancerul pulmonar, spitalul victor babes timisoara

Cele mai noi stiri medicale:

» Toate stirile