Texas Children’s Hospital – primul spital de pediatrie american in care s-a implantat o inima artificiala

01/07/2011

Texas Children’s Hospital – primul spital de pediatrie american in care s-a implantat o inima artificiala

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/texas-childrens-hospital-primul-spital-de-pediatrie-american-in-care-s-a-implantat-o-inima-artificiala/

Texas Children’s Hospital din Houston a anuntat miercuri, 29 iunie, ca este primul spital de pediatrie din Statele Unite ale Americii in care s-a realizat un implant de inima artificiala, la un pacient in varsta de 17 ani. Interventia chirurgicala era singura optiune viabila prin care viata tanarului putea fi salvata. Procedura a durat 15 ore, iar tanarul american a devenit, astfel, al treilea pacient cu probleme cardiace congenitale din SUA care a primit o inima artificiala, informeaza publicatia PR Newswire.

Tanarul american s-a nascut cu dextrocardie, adica inima sa se afla in partea dreapta a pieptului, iar vasele de sange le avea “de-a-ndoaselea”. In ultima vreme, starea lui Jordan Merecka (foto) s-a inrautatit considerabil si nu mai putea astepta o inima de la un donator.
“Jordon era pe lista de asteptare de transplant, insa ambii ventriculi si doua dintre valve incepusera sa cedeze, iar noi intram in criza de timp. Din fericire, inima artificiala a fost disponibila exact cand pacientul avea cea mai mare nevoie de ea”, a explicat dr. David L.S. Morales, chirurg in pediatrie cardiovasculara la Texas Children’s Heart Center si profesor asociat in chirurgie si pediatrie la Baylor Colledge of Medicine (BCM).

Interventia chirurgicala a constat in indepartarea inimii naturale a pacientului si inlocuirea acesteia cu dispozitivul artificial SynCardia Total Artificial Heart. Noua inima functioneaza in mod pneumatic prin impulsuri precise calibrate de aer si vid. Pompa este un dispozitiv de lunga durata, construit pentru o gama larga de pacienti aflati in stadii avansate de cardiopatii congenitale, care nu pot astepta suficient pana cand se va gasi o inima sanatoasa si pentru ei.
“Cum ambii ventriculi erau pe cale de a ceda, un dispozitiv obisnuit de sprijin ventricular nu era o optiune. Pacientul avea nevoie de o noua inima si in acel moment nu era disponibila niciuna, iar viata sa era pe sfarsite. In momentul in care Jordan nu mai putea respira fara un ventilator, cardiologii si chirurgii cardiovasculari au analizat putinele posibilitati. Morales a recomandat transplantul total de inima artificiala, sustinand ca este cea mai buna optiune”, a explicat si dr. Jeffrey Dreyer, directorul medical in transplant cardiovascular la Texas Children’s Hospital.

Echipa medicala a cuprins 15 specialisti, printre care cardiologi, specialisti in anestezie si terapie intensiva, medici anestezisti, hematologi si asistenti medicali. In fruntea lor a fost dr. David Morales, care este si directorul departamentului de suport al spitalului in circulatia mecanica.

Transplantul – “o gura de aer” in asteptarea unei inimi adevarate
Desi in prezent tanarul american se simte bine dupa transplant, inima artificiala nu este decat o solutie temporara, pana cand va fi disponibil un organ potrivit pentru el. Este un fel de punte de legatura, care il ajuta pe Jordan sa reziste pana cand se va gasi inima naturala de care are nevoie.
“El are in continuare nevoie de o inima donata, insa acum avem timp suficient sa o asteptam pe cea potrivita. Inima artificiala ii va imbunatati starea, permitandu-i sa se bucure de activitatile obisnuite in aceasta perioada de asteptare”, a mai adaugat dr. Dreyer, care si el este profesor asociat in cardiologie pediatrica la BCM.

Despre Texas Children’s Heart Center
In anul 2004, specialistii de la Texas Children’s Heart Center au implantat primul dispozitiv de asistat ventricular (Ventricular Assist Device – VAD) pentru copii. In acest fel, chirurgii pediatrici au reusit sa salveze vietile pacientilor ale caror inimi au nevoie pentru a functiona de dispozitive mecanice.

In prezent, in programul spitalului sunt utilizate sase tipuri diferite de aparate de suport circulator mecanic pentru ca, in acest fel, indiferent de cauzele insuficientei cardiace sau de gravitatea acestora, specialistii sa aiba la dispozitie dispozitivul cel mai potrivit pentru fiecare pacient in parte. Printre acestea se afla si Berlin Heart – singurul VAD pentru bebelusi si copii mici, HeartMate II pentru adolescenti, RotaFlow, Tandem Heart si Thoratec Paracorporeal VAD.
In Texas Children’s Heart Center sunt tratati peste 19.000 de pacienti in fiecare an, realizandu-se mai mult de 800 de interventii chirurgicale.

Autor: Mirabela Viasu
Sursa: www.paginamedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: