Testul de mers timp de sase minute poate indica riscul de deces la pacientii cu BPOC

20/07/2011

Testul de mers timp de sase minute poate indica riscul de deces la pacientii cu BPOC

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/testul-de-mers-timp-de-sase-minute-poate-indica-riscul-de-deces-la-pacientii-cu-bpoc/

In urma unui studiu observational, derulat pe parcursul a trei ani, cercetatorii au ajuns la concluzia ca testul de mers timp de sase minute poate indica cu acuratete care dintre pacientii diagnosticati cu boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC) prezinta un risc crescut de deces sau de instalare a unui episod de exacerbare ce necesita spitalizare.

Studiul a confirmat observatiile anterioare, potrivit carora un rezultat slab obtinut la testul de mers timp de sase minute prezice mortalitatea, iar acest test este extrem de util clinicienilor pentru a stabili gradul de severitate a bolii in cazul pacientilor cu BPOC. Potrivit investigatorilor, cercetarea pe care au realizat-o extinde aceste observatii, legand rezultatele testului de mers cu riscul aparitiei unor episoade severe de exacerbare a bolii. “De obicei, severitatea BPOC este masurata prin volumul maxim de aer expirat  in prima secunda (VEMS), insa, acest test nu reuseste sa surprinda unele caracteristici sistemice ale bolii, cum ar fi slabiciunea musculara”, au spus ei.

Pentru a evalua testul de mers timp de sase minute, cercetatorii au ales peste 2.000 de pacienti cu BPOC, cu un grad de severitate a bolii intre II si IV conform clasificarii GOLD, stabili din punct de vedere clinic. Acestia au efectuat  testul de mers atat in momentul demararii studiului, cat si anual, timp de trei ani. Pe parcursul derularii studiului, au murit 200 de persoane, iar 650 au necesitat spitalizare  pentru exacerbari ale bolii.

Dupa ajustarea in functie de tara, varsta, sex si statusul functiei pulmonare, declinul rezultatelor la testul de mers a fost, in medie, de aproape sase metri pe an, insa s-a observat un declin mult mai mare pe masura ce crestea gradul de severitate a bolii, conform clasificarii GOLD. La final, cercetatorii au concluzionat ca pacientii a caror distanta parcursa la testul de mers a fost mai mica de 334 de metri prezentau un risc crescut de deces, iar cei cu o distanta parcursa mai mica de 357 de metri erau mult mai expusi la exacerbari, necesitand spitalizare.

Specialistii au subliniat ca rezultatele acestui studiu indica faptul ca testul de mers timp de sase minute este util medicilor, ajutandu-i la ierarhizarea pacientilor cu BPOC din punctul de vedere al severitatii bolii si ca acest test ar trebui efectuat la fiecare vizita a pacientului la cabinet.

autor

2 Comentarii

  1. Naniel Cretu says:

    Ar trebui că testul de 6 minute sa sa efectueze mai peste tot nu numai an spitale de specialitate

  2. Ion says:

    Vreau primesc comentarii la acest articol pentru insuficienta cardiaca.
    Va multumesc!

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: