Testari gratuite pentru hepatita | Apel la solutionarea problemei pacientilor neasigurati

17/05/2023
Testari gratuite pentru hepatita | Apel la solutionarea problemei pacientilor neasigurati

Testari gratuite pentru hepatita | Apel la solutionarea problemei pacientilor neasigurati

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/testari-gratuite-pentru-hepatita-apel-la-solutionarea-problemei-pacientilor-neasigurati/

Cu ocazia “Saptamanii Europene a Testarii”, Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania (APAH-RO) face testari gratuite pentru depistarea hepatitei B si C. Peste 500 persoane vor beneficia de testari gratuite pentru hepatita C si B in cadrul campaniei.

Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania (APAH-RO) anunta organizarea mai multor campanii gratuite de testare pentru depistarea persoanelor infectate cu virusul hepatitic B sau C. Actiunile fac parte din “Saptamana Europeana a Testarii” si se vor desfasura in perioada 17-31 mai in judetele Brasov, Cluj si Giurgiu. Peste 500 persoane pot beneficia de aceste testari.

“Saptamana Europeana a Testarii” este o campanie europeana care incurajeaza eforturile de testare si promoveaza constientizarea cu privire la beneficiile testarii precoce pentru hepatita.

“Ne bucuram sa luam parte din nou la aceasta initiativa europeana de mare succes care a pornit acum 10 ani ca un eveniment anual, iar astazi se poate lauda cu doua campanii in perioada primaverii si toamnei. Obiectivul nostru actual este de a face mai multe testari in cadrul grupurilor vulnerabile si in zonele in care traiesc comunitati defavorizate. Ne ducem in acele comunitati si regiuni care nu au fost acoperite de campaniile de testare de pana acum sau care se afla in curs de finalizare. Campaniile de testare si preventie trebuie sa devina o normalitate, sustinute constant de autoritati. In acelasi timp, sustinem necesitatea ca fiecare pacient depistat sa aiba acces la tratament in cel mai scurt timp posibil. Numai astfel Romania va reusi sa atinga obiectivului OMS de eliminare a hepatitelor virale pana in 2030,” a declarat Marinela Debu, presedintele APAH-RO, potrivit unui comunicat de presa.

Totodata, APAH-RO face apel la solutionarea problemei pacientilor neasigurati infectati care nu beneficiaza de tratament gratuit pentru ca legea votata anul trecut in acest sens inca nu are norme de aplicare.

O alta problema ridicata de asociatie priveste accesul la terapia antivirala indicata de medic fara a exista niciun fel de pauze. Programele de tratament, cum este cel dedicat hepatitei C, care si-a demonstrat succesul, trebuie simplificat in beneficiul medicilor si pacientilor, astfel incat procesul de initiere si de decontare a tratamentului sa fie usor gestionabil de medici.

“De asemenea, bolnavii din Romania ar trebui sa beneficieze de ultimele terapii inovatoare in toate formele de hepatite virale, asa cum se intampla in alte tari ale UE. Exemplul coinfectiei B+D, pentru care exista in sfarsit un tratament disponibil la nivel european.”, mai transmite asociatia.

Conform unui sondaj de opinie realizat de catre APAH-RO in randul pacientilor cu diverse afectiuni hepatice, peste 36% dintre acestia au fost nevoiti sa isi amane inceperea tratamentului antiviral, chiar daca au avut recomandare de la medic, din cauza absentei terapiei specifice sau pentru ca nu era compensata integral in termen util. Cei mai multi pacienti au beneficiat de tratament antiviral pentru hepatita C, peste 38%, un procent de 20% pentru hepatita B si 7% pentru coinfectia B plus Delta.

Potrivit sursei citate, de remarcat este faptul ca 80% dintre cei care au raspuns au declarat ca nu stiau nimic despre hepatitele virale inainte de a afla ca sunt infectati. In privinta interactiunii cu medicul de familie, 30% il frecventeaza lunar, peste 28% merg trimestrial, in timp ce in jur de 24% ajung foarte rar.

Mesajul principal al APAH-RO, atat catre persoanele care nu s-au testat pentru hepatitele virale B sau C, cat si catre medici, este de incurajare a testarii, factor esential in prevenirea raspandirii afectiunilor hepatice si/sau in tratarea acestora inca din stadii incipiente.

Sursa foto:FB/Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania

Etichete: hepatita, depistare hepatita C, depistare hepatita B, tratament hepatita

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: