Testare Babes Papanicolau gratuita

17/08/2012

Testare Babes Papanicolau gratuita

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/testare-babes-papanicolau-gratuita/

Programul National de screening pentru depistarea precoce activa a cancerului de col uterin, gratuit, al Ministerului Sanatatii demareaza la 1 septembrie 2012 si  va fi functional in 10 judete, urmand ca acesta sa fie extins la nivel national.

In cadrul acestui program toate femeile cu varsta cuprinsa intre 25 si 64 de ani, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, asimptomatice sau fara antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin vor avea posibilitatea sa efectueze testarea prin metoda frotiului cervico-vaginal Babes –Papanicolau.

Acest program este gratuit si se va desfasura anual, pe o perioada de 5 ani si se desfasoara in Arad, Bihor, Caras-Severin,Bistrita, Cluj, Hunedoara, Maramures, Satu-Mare, Salaj si Timis.

 

In partea de vest a tarii, au fost deja organizate din punct de vedere tehnic si financiar retelele de recoltare si de la 1 septembrie acestea vor fi functionale. Si celelalte regiuni sunt in etapele de finalizare ale acestor retele. Anul acesta avem in vedere testarea a peste 200.000 de femei care sunt eligibile pentru program. In 5 ani vor fi incluse in programul MS aproximativ 6 milioane de femei. Acest deziderat, insa, depinde de receptivitatea femeilor, motiv pentru care am pregatit campanii locale de informare atat prin media, cat si prin cabinetele medicilor de familie”, a declarat Vasile Cepoi, ministrul Sanatatii.

 

Programul de testare gratuita a femeilor va fi coordonat de 9 unitati regionale de management organizate la nivelul Institutelor Oncologice “Prof. dr. Alexandru Trestioreanu” din Bucuresti si”Prof. dr. I. Chiricuta” din Cluj Napoca, Institutul Regional Oncologic Iasi, Spitalul Clinic de  Urgenta “Sf. Pantelimon”, Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului „prof. dr. Alfred Rusescu”, Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Craiova, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Timisoara, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Tg. Mures.In acest an, Programul de screening are un buget alocat pentru testare de 66 milioane de lei din fonduri proprii ale Ministerului Sanatatii.

 

Stire realizata de: Echipa de redactie FormareMedicala.ro

 

Autor: Dorina Pirau

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: