Test cu otet pentru depistarea cancerului de col uterin

05/06/2013
Test cu otet pentru depistarea cancerului de col uterin

Test cu otet pentru depistarea cancerului de col uterin

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/test-cu-otet-pentru-depistarea-cancerului-de-col-uterin/

poza femeie la control ginecologic22.000 de femei din India sunt ucise in fiecare an de cancerul de col uterin, maladie oncologica ce se afla pe primul loc topul afectiunilor oncologice care determina decesul femeilor din aceasta tara. De altfel, in India sunt diagnosticate cu cancer de col uterin peste 140.000 de femei, numarul acestora reprezentand in jur de o treime din totalul cazurilor de cancer de col uterin depistate intr-un an la nivel mondial.

Prevalenta ridicata a cancerului de col uterin in randul femeilor din India este explicata atat de lipsa specialistilor care sa diagnosticheze timpuriu aceasta boala, cat si de nivelul de saracie crescut, de absenta aparaturii medicale specifice si nu in ultimul rand, de teama si rusinea femeilor de a merge la medic.

“Testul otetului” – solutie eficienta de depistare a cancerului de col uterin

 

In acest context, o echipa de medici coordonata de doctorul Surendra Shastri de la spitalul Tata Memorial din Bombay a propus si a folosit o noua metoda de diagnosticare precoce a cancerului de col uterin, mult mai putin costisitoare si cu rezultate la fel de corecte precum in cazul screeningului modern: “testul otetului”. Daca in mod normal depistarea celulelor canceroase prezente in mucoasa colului uterin se face printr-un examen citologic al secretiilor de col, testul cu otet aplicat de echipa de specialisti din India presupune aplicarea pe mucoasa colului uterin a unei solutii pe baza de otet sterilizat. Dupa aproximativ un minut de la aplicare celulele specifice cancerului de col uterin, precum si cele precanceroase devin albe, in timp ce tesutul sanatos ramane roz. Testul cu otet pentru depistarea cancerului de col uterin poate fi facut si la domiciliul pacientelor si nu necesita interventia unui medic specializat, ci poate fi realizat si de un cadru medical mai putin specializat, care a fost instruit in prealabil.

Pentru a dovedi eficienta testului cu otet in diagnosticarea la timp a cancerului de col uterin, dar si pentru a proba acuratetea acestuia, medicul Surendra Shastri a monitorizat, incepand cu anul 1998, starea de sanatate a 75.360 de femei din cele mai sarace cartiere ale Indiei, cu varsta cuprinsa intre 35 si 64 de ani. Acestea au fost testate la fiecare doi ani cu ajutorul “testului otetului”. Pentru a avea un sistem de referinta sigur, medicul a alcatuit si un grup de control, care a inclus 76.178 de femei, testate prin examenul citologic. Atat in cazul femeilor testate prin metoda moderna, cat si in cazul femeilor testate cu otet a fost asigurat tratament oncologic gratuit, in cazul detectarii unor celule canceroase.

Rezultatele cercetarii au fost cu adevarat surprinzatoare, deoarece daca la inceputul studiului nivelul de imbolnavire era aproximativ egal in cele doua grupuri, la finalul studiului specialistii au observat ca datorita depistarii precoce a cancerului de col uterin prin “testul otetului”, numarul deceselor in grupul acestor femei a fost de trei ori mai mic decat in grupul femeilor testate prin examen citologic.

Aceste rezultate au fost prezentate pe 2 iunie la Chicago, cu ocazia conferintei anuale a Societatii Americane de Oncologie si deschid noi perspective in eforturile medicilor specialisti de a reduce prevalenta cancerului de col uterin in randul femeilor din tarile subdezvoltate. Conform autorilor cercetarii, folosirea “testului otetului” in tarile in curs de dezvoltare ar putea salva aproximativ 73.000 de femei in fiecare an. 

 

Sursa material: Agerpres

Autor: Elena Gherasim

1 Comentarii

  1. Pascu Valerica says:

    Va rog explicați cum se sterilizează oțetul ,pentru test.

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: