Telemedicina de urgenta in Romania, un exemplu pentru Europa

24/10/2011

Telemedicina de urgenta in Romania, un exemplu pentru Europa

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/telemedicina-de-urgenta-in-romania-un-exemplu-pentru-europa/

A fost finalizata extinderea retelei de telemedicina de urgenta in 16 spitale din tara, cu centrul de coordonare in Bucuresti, la Spitalul de Urgenta Floreasca. In acest program de telemedicina intraspitalicesc Petrom a investit peste 650.000 de Euro, facilitand astfel accesul a 9,5 milioane de romani la servicii medicale de urgenta de specialitate.

“Reteaua nationala de telemedicina este complet functionala. Investitia noastra se dovedeste a fi o solutie sustenabila pentru eficientizarea resurselor din medicina de urgenta si, mai mult decat atat, a deschis calea catre o acoperire nationala. Vom continua colaborarea cu Ministerul Sanatatii pentru a sprijini acele initiative relevante pentru toti romanii care au nevoie de acces la servicii medicale de calitate” a declarat Mariana Gheorghe, directorul general executiv (CEO) Petrom.

Cu aceste unitati medicale interconectate la reteaua de telemedicina de urgenta reteaua nationala se extinde la 56 de spitale din 19 judete. Prin intermediul unui sistem de video-conferinta si al unei aparaturi de monitorizare a semnelor vitale, medicii din spitalele incluse in retea primesc recomandari din partea specialistilor aflati la cele doua centre de comanda situate la Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti (Floreasca) si la Spitalul Clinic Judetean Targu Mures. Medicii de la centrul de comanda ofera suport medical in timp real pe baza comunicarii audio-video, precum si prin urmarirea a 6 indicatori medicali transmisi prin monitorul de semne vitale: puls, rata respiratorie, EKG, puls-oximetrie, CO2 si tensiune arteriala.

“Ramane ca pana la sfarsitul acestui an sa deschidem si la Iasi si inca 24 de puncte si atunci vom vorbi de o retea cvasinationala cu care sa acoperim intreg sistemul de telemedicina intraspitalicesc”, a precizat dr. Raed Arafat, subsecretar de stat in cadrul Ministerului Sanatatii.

Potrivit acestuia, Romania este luata drept exemplu in Europa, sistemul de urgenta si telemedicina intraspitaliceasca fiind best practice in Europa.

Trei ambulante donate de Petrom

In cadrul platformei Acces la Viata, Petrom va recompensa excelenta medicala prin acordarea a trei burse in cadrul unei campanii nationale de promovare a cadrelor medicale din Romania. Ca parte a demersului de sustinere a sistemului national medical de urgenta, Petrom a donat astazi catre SMURD trei ambulante complet utilate, in valoare totala de peste 170.000 de Euro.

“Una dintre ele va merge la Vaslui, acolo unde a ars o ambulanta din cauza unui scurt circuit”, a tinut sa precizeze dr. Arafat. Destinatia celorlalte doua nu s-a decis inca.

Tot in cadrul acestei platforme 2 medici vor pleca maine la cursuri de specialitate in medicina de urgenta – EU Trauma – atestate la nivel european. Dupa intoarcerea in tara, in cadrul unor programe de train the trainers, medicii care au beneficiat de cursurile specializate de prim ajutor si medicina de urgenta isi vor putea instrui colegii din sistem.

“Ne dorim sa avem macar 8 instructori pe plan national, mai ales ca acest curs incet-incet va deveni obligatoriu si un standard in Romania”, a spus Arafat.

 

Autor: redactor sef: Alexandra Manaila

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: