TBC si SIDA – boli cu incidenta mare in Rusia

02/04/2013

TBC si SIDA – boli cu incidenta mare in Rusia

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/tbc-si-sida-boli-cu-incidenta-mare-in-rusia/

poza vaccin boliRezultatele studiului Global Burden of Disease 2010 recent publicat arata ca infectia cu HIV si SIDA reprezinta a treia cauza de moarte prematura (dupa bolile cardiovasculare si infarct) in randul populatiei din Rusia, numarul celor infectati aflandu-se in crestere. Din acest punct de vedere, incidenta decesului prematur in Rusia este la un nivel asemanator cu cea din state subdezvoltate precum Gabon si Botswana.

Si in ceea ce priveste durata medie de viata aceste tari sunt apropiate, cu o valoare de 68,9 ani in Rusia si 71 de ani in Botswana. “Daca este sa analizezi situatia din Rusia, mai ales in privinta barbatilor rusi, se poate constata ca profilul de imbolnaviri difera substantial de cel din tarile dezvoltate”, declara Christopher Murray, directorul Institutului de Evaluare si Statistica a Sanatatii din Seattle, statul Washington /Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME)/, coordonatorul cercetarii.

Conform datelor prezentate de Centrul federal rus de lupta ani-SIDA, in 2008 existau  471.676 cazuri de HIV/SIDA declarate, iar 4 ani mai tarziu numarul acestora a crescut la 703.781 de cazuri, in realitate insa numarul fiind mult mai mare. Potrivit declaratiilor oficiale, aproximativ 1,2 milioane de cetateni ai Federatiei Ruse sunt infectati cu HIV, insa este o informatie neconfirmata, deoarece bolnavii nu au prezentat analize specifice. Activiştii din domeniu apreciaza ca in realitate numarul este de doua ori mai mare.

“Majoritatea oamenilor se jeneaza sau se tem sa se adreseze medicului”, explica Ania Sarang, presedintele Fondului Andrei Râlkov  de sprijinire a sanatatii si egalitatii sociale.

In aceeasi ordine de idei, incidenta crescuta a cazurilor de tuberculoza (TBC) asociata SIDA complica si mai mult problema de sanatate.  Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), Rusia se afla printre primele 20 de tari din lume cu cel mai mare numar de bolnavi de TBC. Unele date confirma ca la o populatie de 143 de milioane de oameni, rata decesului din cauza TBC este de peste 20.000 de oameni anual.

Autor: Agerpress

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Studiu: Vaccinarea anti-Covid este sigura pentru femeile gravide

OMS: E nevoie de cateva saptamani pentru a intelege virulenta noii variante

Ministerul Sanatatii suplimenteaza numarul locurilor de la Rezidentiat

Ministrul Sanatatii: Aceasta boala va deveni la un moment dat endemica

Varianta SARS-CoV-2 detectata in Africa de Sud starneste ingrijorare la nivel mondial