Tataru: In perioada restrictiilor a existat reticenta din partea pacientilor si o precautie din partea medicilor

03/06/2020

Tataru: In perioada restrictiilor a existat reticenta din partea pacientilor si o precautie din partea medicilor

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/tataru-in-perioada-restrictiilor-a-existat-reticenta-din-partea-pacientilor-si-o-precautie-din-partea-medicilor/

In perioada restrictiilor, medicul a fost cel care a decis daca un pacient cronic poate fi sau nu tratat, insa a existat si o reticenta din partea pacientilor si o precautie din partea medicilor, a spus ministrul Nelu Tataru.

“Noi am pastrat spitalele judetene tocmai pentru patologie non-covid si in general patologie de urgenta. Incepand cu starea de alerta s-au luat aceste restrictii in cazurile sau interventiile cronice, care au fost impuse progresiv: la inceput doar 50%, iar restul – daca sunt acutizari sau decompensari ale afectiunii cronice. In niciuna dintre aceste perioade nu s-a interzis ca un pacient care simte o decompensare sa se prezinte la medic. Medicul a fost cel care a decis daca acea patologie cronica s-a acutizat, s-a decompensat, daca poate fi reprogramata, daca trebuie internata si operata sau daca acolo unde erau cazuri oncologice trebuia intervenit. A fost acea libertate a medicului curant sa decida. Ne-am lovit in acea perioada si de reticenta pacientilor de a se prezenta la spital, mai ales in faza maxima a infectiilor covid, precum si de o precautie a medicilor de a trata si alte patologii intr-un spital in care erau scenarii de o suprainfectie covid la un pacient cu o boala cronica”, a declarat ministrul Sanatatii la Digi24, citat si de Agerpres.

Vizavi de vehicularea in spatiul public a informatiei potrivit careia li s-ar cere familiilor persoanelor decedate in urma altor afectiuni sa fie de acord cu declararea decesului din cauza Covid-19, pentru ca ‘vin bani de la Uniunea Europeana’, Tataru a afirmat ca decesul este confirmat printr-un cerificat constatator, asumat de un medic care trece la cauze toate comorbiditatile.

“Medicul nu cere niciodata avizul sau acceptul familiei sa complete un certificat constatator al decesului”, a precizat ministrul Sanatatii, potrivit surselor citate.

Etichete: tratament pacienti cronici, tratament pacienti spitale, certificat constatator deces, decese covid, nelu tataru

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: