Tataru: In perioada restrictiilor a existat reticenta din partea pacientilor si o precautie din partea medicilor

03/06/2020

Tataru: In perioada restrictiilor a existat reticenta din partea pacientilor si o precautie din partea medicilor

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/tataru-in-perioada-restrictiilor-a-existat-reticenta-din-partea-pacientilor-si-o-precautie-din-partea-medicilor/

In perioada restrictiilor, medicul a fost cel care a decis daca un pacient cronic poate fi sau nu tratat, insa a existat si o reticenta din partea pacientilor si o precautie din partea medicilor, a spus ministrul Nelu Tataru.

“Noi am pastrat spitalele judetene tocmai pentru patologie non-covid si in general patologie de urgenta. Incepand cu starea de alerta s-au luat aceste restrictii in cazurile sau interventiile cronice, care au fost impuse progresiv: la inceput doar 50%, iar restul – daca sunt acutizari sau decompensari ale afectiunii cronice. In niciuna dintre aceste perioade nu s-a interzis ca un pacient care simte o decompensare sa se prezinte la medic. Medicul a fost cel care a decis daca acea patologie cronica s-a acutizat, s-a decompensat, daca poate fi reprogramata, daca trebuie internata si operata sau daca acolo unde erau cazuri oncologice trebuia intervenit. A fost acea libertate a medicului curant sa decida. Ne-am lovit in acea perioada si de reticenta pacientilor de a se prezenta la spital, mai ales in faza maxima a infectiilor covid, precum si de o precautie a medicilor de a trata si alte patologii intr-un spital in care erau scenarii de o suprainfectie covid la un pacient cu o boala cronica”, a declarat ministrul Sanatatii la Digi24, citat si de Agerpres.

Continut educational:

Curs GRATUIT, 12 EMC:

Insuficienta cardiaca

Vizavi de vehicularea in spatiul public a informatiei potrivit careia li s-ar cere familiilor persoanelor decedate in urma altor afectiuni sa fie de acord cu declararea decesului din cauza Covid-19, pentru ca ‘vin bani de la Uniunea Europeana’, Tataru a afirmat ca decesul este confirmat printr-un cerificat constatator, asumat de un medic care trece la cauze toate comorbiditatile.

“Medicul nu cere niciodata avizul sau acceptul familiei sa complete un certificat constatator al decesului”, a precizat ministrul Sanatatii, potrivit surselor citate.

Etichete: tratament pacienti cronici, tratament pacienti spitale, certificat constatator deces, decese covid, nelu tataru

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Medicii de familie: Siguranta pacientilor trebuie sa fie mai presus de un sistem informatic nefunctional

Ordonanta de Urgenta pentru prelungirea si reglementarea unor masuri in sistemul asigurarilor sociale de sanatate

Comisar european, despre pandemia Covid-19: In unele state membre, situatia este mai rea decat in martie

Legea privind educatia sanitara in scoli, constitutionala

Sapte state UE, printre care si Romania, starnesc ingrijorare in Europa privind evolutia epidemiei Covid-19