Svante Pääbo, castigatorul Premiului Nobel pentru Fiziologie sau Medicina 2022

03/10/2022
Svante Pääbo, castigatorul Premiului Nobel pentru Fiziologie sau Medicina 2022

Svante Pääbo, castigatorul Premiului Nobel pentru Fiziologie sau Medicina 2022

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/svante-paabo-castigatorul-premiului-nobel-pentru-fiziologie-sau-medicina-2022/

Sursa foto: Comitetul Nobel – Institutul Karolinska

Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicina 2022 a fost acordat, luni, 3 octombrie, lui Svante Pääbo „pentru descoperirile sale privind genomurile homininilor si evolutia umana”.

Comitetul Nobel de la Institutul Karolinska a decis, luni, 3 octombrie, sa acorde Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicina 2022 lui Svante Pääbo „pentru descoperirile sale privind genomul homininilor disparuti si evolutia umana”.

“Omenirea a fost intotdeauna intrigata de originile sale. De unde venim si cum suntem legati de cei care au venit inaintea noastra? Ce ne face pe noi, Homo sapiens, sa fim diferiti de ceilalti hominini? Prin cercetarile sale de pionierat, Svante Pääbo a realizat ceva aparent imposibil: secventierea genomului lui Neanderthal, o ruda disparuta a oamenilor de astazi. El a facut si o descoperire senzationala a unui hominin necunoscut anterior, Denisova. Foarte important, Pääbo a mai descoperit ca transferul de gene a avut loc de la acesti hominini acum disparuti la Homo sapiens, in urma migratiei din Africa cu aproximativ 70.000 de ani in urma. Acest flux stravechi de gene catre oamenii de astazi are relevanta fiziologica astazi, de exemplu, afectand modul in care sistemul nostru imunitar reactioneaza la infectii.”, a precizat Institutul Karolinska.

Potrivit sursei citate, cercetarile fundamentale ale lui Svante Pääbo au dat nastere unei discipline stiintifice complet noi: paleogenomica. Dezvaluind diferentele genetice care disting toti oamenii vii de homininii disparuti, descoperirile sale ofera baza pentru a explora ceea ce ne face umani.

Svante Pääbo este un genetician suedez specializat in domeniul geneticii evolutive.

Etichete: nobel medicina, premiul nobel medicina si fiziologie 2022, Svante Pääbo

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: