Sute de mii de pacienti cu hepatita C in Romania
Sute de mii de pacienti cu hepatita C in Romania
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/sute-de-mii-de-pacienti-cu-hepatita-c-in-romania/
Potrivit estimarilor, peste 600 de mii de romani sufera de hepatita C si anual sunt diagnosticati alti aproape 8 mii.
In fiecare an, 350 de mii de bolnavi din toata lumea isi pierd viata din cauza acestei boli.
Totusi, in Romania, se considera ca numarul real al persoanelor infectate virusul hepatitis C este in realitate mult mai mare.
Aceasta situatie este posibila, pe de-o parte pentru ca rata generala de depistare a afectiunii este scazuta in absenta unui program de screening precoce al afectiunii, iar testarea nu este nici obligatorie, nici gratuita.
Pe de alta parte, o mare parte dintre cei infectati cu virusul hepatitit C nu prezinta simptome pana cand boala nu avanseaza la stadii mult mai grave.
In timp, in cazul majoritatii pacientilor infectati, sistemul imunitar nu mai poate controla boala, astfel incat aceasta se transforma intr-o afectiune cronica, ce poate duce la cancer de ficat sau ciroza.
Foarte multe dintre persoanele afectate cu acest virus au contactat boala prin transfuzii sanguine, la inceputul anilor 1990. In prezent, boala se transmite mai ales in randul consumatorilor de droguri injectabile, prin reutilizarea acelor si seringilor infectate, dar se poate transmite si prin tatuaje sau piercing-uri, transfuzii, raniri prin obiecte ascutite, scrie Digi 24.
Conform sursei mentionate, medicul Mihai Voiculescu, presedintele Asociatiei Romane pentru Studiul Ficatului, considera ca problema este ca nu avem alt vaccin pe plan mondial. Capacitatea Virusului C de a se deghiza in diferite variante e mai rapida decat ar putea in laborator chimistii sa pregateasca vaccinul. Asa e si cu stafilococul, si cu steptococul. Exista protocoale terapeutice extrem de eficiente care merg pana la 98-100% de vindecare a hepatitei C. Daca nu avem vaccin macar avem un tratament destul de eficace. Tratamentul actual e scurt, eficace si fara efecte secundare, spre deosebire de tratamentul vechi.
Tratamentul cu interferon, disponibil pana acum, pentru multi pacienti era greu de tolerat.
Tratamentul fara interferon, potrivit tuturor specialistilor, este mai eficient, sigur si mai usor de tolerat de catre organism. In plus, ofera sanse mai mari de vindecare pentru pacientii cu hepatita C cronica.
Cele mai noi stiri medicale: