Sute de mii de pacienti cu hepatita C in Romania

14/06/2016

Sute de mii de pacienti cu hepatita C in Romania

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/sute-de-mii-de-pacienti-cu-hepatita-c-in-romania/

HEPATITA C-2016-VIRUSPotrivit estimarilor, peste 600 de mii de romani sufera de hepatita C si anual sunt diagnosticati alti aproape 8 mii.
In fiecare an, 350 de mii de bolnavi din toata lumea isi pierd viata din cauza acestei boli.

 Totusi, in Romania, se considera ca numarul real al persoanelor infectate  virusul hepatitis C este in realitate mult mai mare.

Aceasta situatie este posibila, pe de-o parte pentru ca rata generala de depistare a afectiunii este scazuta in absenta unui program de screening precoce al afectiunii, iar testarea nu este nici obligatorie, nici gratuita.

Pe de alta parte, o mare parte dintre cei infectati cu virusul hepatitit C nu prezinta simptome pana cand boala nu avanseaza la stadii mult mai grave.

In timp, in cazul majoritatii pacientilor infectati, sistemul imunitar nu mai poate controla boala, astfel incat aceasta se transforma intr-o afectiune cronica, ce poate duce la cancer de ficat sau ciroza.

Foarte multe dintre persoanele afectate cu acest virus au contactat boala prin transfuzii sanguine, la inceputul anilor 1990. In prezent, boala se transmite mai ales in randul consumatorilor de droguri injectabile, prin reutilizarea acelor si seringilor infectate, dar se poate transmite si prin tatuaje sau piercing-uri, transfuzii, raniri prin obiecte ascutite, scrie Digi 24.

Conform sursei mentionate, medicul Mihai Voiculescu, presedintele Asociatiei Romane pentru Studiul Ficatului, considera ca problema este ca nu avem alt vaccin pe plan mondial. Capacitatea Virusului C de a se deghiza in diferite variante e mai rapida decat ar putea in laborator chimistii sa pregateasca vaccinul. Asa e si cu stafilococul, si cu steptococul. Exista protocoale terapeutice extrem de eficiente care merg pana la 98-100% de vindecare a hepatitei C. Daca nu avem vaccin macar avem un tratament destul de eficace. Tratamentul actual e scurt, eficace si fara efecte secundare, spre deosebire de tratamentul vechi.

Tratamentul cu interferon, disponibil pana acum, pentru multi pacienti era greu de tolerat.

Tratamentul fara interferon, potrivit tuturor specialistilor, este mai eficient, sigur si mai usor de tolerat de catre organism. In plus, ofera sanse mai mari de vindecare pentru pacientii cu hepatita C cronica.

 

Autor: FormareMedicala.ro

1 Comentarii

  1. Dora says:

    Atat depistarea cat si tratarea HCV sunt factori cheie. Marea problema a celor care afla ca au hepatita C este accesul la medicamentele noi, fara interferon, care desi sunt eficiente sunt si foarte scumpe, motiv pentru care doar cei cu o stare foarte avansata a bolii sunt tratati. Ceilalti se afla pe liste de asteptare (daca se afla macar si pe acestea). Altii isi iau soarta in maini si isi cumpara tratamentul cu medicamentele generice din tari precum India sau Egipt unde costa in jurul a 1000$ pentru 3 luni de tratament (sau dublu daca se iau pentru 6 luni de tratament).
    Exista forme legale de a importa aceste medicamente generice, pentru uz personal si nu pentru comercializarea lor, insa pentru aceasta pacientii trebuie sa se documenteze despre cum ar putea face acest lucru si sa discute cu medicul curant despre reteta adecvata.
    O sursa buna de informatii este un website care a fost creat de un doctor din Australia, dr. James Freeman, cel care a si facut publice anul acesta la Congresul International al Ficatului de la Barcelona rezultatele studiului sau care arata ca medicamentele generice sunt la fel de eficiente precum cele de marca.
    Tot pe acel site se gasesc si informatii utile legate despre cum pot fi cumparate medicamentele.

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: