Suspiciuni cu privire la corectitudinea alocarii organelor pentru transplant

28/11/2016

Suspiciuni cu privire la corectitudinea alocarii organelor pentru transplant

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/suspiciuni-cu-privire-la-corectitudinea-alocarii-organelor-pentru-transplant/

transplant-2016Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, a declarat sambata ca in urma finalizarii verificarilor Corpului de Control al ministerului la Agentia Nationala de Transplant (ANT) s-au constatat nereguli grave.
“Echipa de control a Ministerului Sanatatii a constatat ca nu exista criterii si proceduri de alocare a organelor, iar legile care sunt nu sunt respectate”, a precizat ministrul Voiculescu intr-o conferinta de presa.

Printre problemele constatate in urma controlului, ministrul a amintit ca nu exista o lista de asteptare la nivel national pentru fiecare organ, desi conform regulilor aceasta ar fi trebuit sa fie functionala, nu exista un regulament de alocare a organelor, ci doar o cutuma in baza careia se face alocarea, pacientii de pe listele de asteptare pentru transplant nu beneficiaza intotdeauna de sanse egale, fiind posibil ca pacientul aflat in varful listei sa nu intre in sala de operatie, nu exista proceduri clare pentru contactarea pacientilor potentiali beneficiari ai transplantului.

“Corpul de control al Ministerului Sanatatii a descoperit de asemenea existenta unor fenomene care indica suspiciuni cu privire la corectitudinea alocarii organelor pentru transplant in primul rand in interesul pacientilor si cu respectarea criteriilor de prioritizare medicala”, a declarat Ministrul Sanatatii, potrivit Agerpres.

El a mentionat ca intr-unul din centrele de transplant din Romania ‘pentru o singura arie patologica s-au efectuat in anul 2014 140 de transplanturi’.

“60% dintre pacientii care au beneficiat de aceste transplanturi au fost inscrisi pe lista de asteptare chiar in acelasi an, desi erau pacienti pe lista de asteptare inca din anul 2005. De asemenea, intr-un centru si pe o singura arie patologica 80% dintre beneficiarii de transplant au fost inscrisi in acelasi an, 2015”, a mai precizat ministrul, potrivit sursei mentionate.

El a anuntat ca a dispus realizarea in regim de urgenta a regulamentului de alocare a organelor si a sesizat organele abilitate cu privire la toate aceste nereguli.

 

 

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: