Subiecte abordate la lansarea proiectului “Saptamana Pacientilor”

12/03/2013

Subiecte abordate la lansarea proiectului “Saptamana Pacientilor”

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/subiecte-abordate-la-lansarea-proiectului-saptamana-pacientilor/

poza consult medic de familieCampania nationala de informare “Saptamana Pacientilor” a fost deschisa luni, 11 martie a.c. Initiativa apartine Coalitiei Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania (COPAC) si Colegiului Medicilor din Romania si se desfasoara sub patronajul Guvernului.

“Saptamana Pacientilor” va cuprinde diverse evenimente dedicate pacientilor, precum:

  • Campanie de informare pentru pacientii din spitale
  • Lansarea “Telefonului Pacientului” (0 800 800 242) – numar apelabil gratuit din orice retea de telefonie, care le permite pacientilor sesizarea oricarei probleme legate de nerespectarea drepturilor
  • Dezbateri sustinute de medici si student de la universitatile de medicina si farmacie din Bucuresti, Iasi si Timisoara
  • Cea de-a IV-a editie a Formului National al Asociatiilor de Pacienti (12-13 martie) – o platforma de dezbatere si analiza a problemelor pe care le intampina pacientii in cadrul sistemului sanitar si cel de protectie sociala
  • Actiuni de informare realizate de catre asociatiile de pacienti din Romania.

Referitor la acest proiect, conf. dr. Vasile Cepoi, fost ministru al Sanatatii si actual consilier guvernamental, a tinut sa precizeze ca pacientii trebuie sa isi cunoasca drepturile si “sa stie ce au de facut atunci cand drepturile le sunt incalcate”. Cu aceasta ocazie, fostul ministru a atras din nou atentia asupra datoriei medicilor de a le oferi pacientilor informatii complete in legatura cu drepturile si obligatiile pe care le au.  

Totodata, prof. dr. Vasile Cepoi a mai precizat ca “deocamdata pregatirea teoretica a medicilor cu privire la drepturile pacientilor este deficitara, inclusiv pregatirea in universitati. Trebuie inceput acest lucru, trebuie promovat pentru ca la ora actuala comunicarea dintre medic si pacient se face in functie de disponibilitatea medicului, fara ca acesta sa aiba o pregatire speciala in acest sens”, motiv pentru care este necesara organizarea unor cursuri de comunicare destinate medicilor.

Campania de informare desfasurata pe perioada “Saptamanii Pacientilor” consta in difuzarea unui pliant tiparit in 200.000 de exemplare in 400 de unitati medicale, cu sprijinul Retelei Info Sanatate, partener al campaniei. Acesta contine informatii utile referitoare la drepturile si obligatiile pacientilor, precum si ale asiguratilor, informatii despre importanta controlului medical periodic, precum si alte subiecte de interes pentru pacienti.

In cadrul conferintei de lansare a “Saptamanii Pacientilor” Gheorghe Tache, presedintele COPAC a tinut sa atraga atentia si asupra faptului ca in orice spital trebuie sa existe o fisa de evaluare pe care pacientii o completeaza, iar aceasta ar trebui sa fie cunoscuta atat de minister, cat si de casa de asigurari. 

Autor: Agerpress

0 Comentarii

Cele mai noi stiri: