Studiu: Virusul gripal se transmite mai greu in medii cu grad de umiditate crescut

01/03/2013

Studiu: Virusul gripal se transmite mai greu in medii cu grad de umiditate crescut

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/studiu-virusul-gripal-se-transmite-mai-greu-in-medii-cu-grad-de-umiditate-crescut/

studiu virusul gripalO cercetare recent realizata de Centrul American pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDCP) a demonstrat ca prevalenta virusului gripal este mai mica in mediile cu un grad de umiditate ridicat.

Cercetarile medicilor de la CDCP s-au bazat pe simularea transmiterii virusului si au constat in folosirea unor manechine capabile sa “respire” si sa “tuseasca”, plasate la distanta de aproximativ 2 metri unul de celalalt. Particulele virale au fost eliberate printr-o “tuse”, iar dispozitivele amplasate in mai multe puncte ale camerei, dar si in apropierea gurii manechinelor care “respirau” au captat aceste particule. S-a masurat apoi cantitatea de particule inhalata, precum si capacitatea infectioasa a acestora raportata la celulele umane.

Cercetatorii au observat astfel ca, si la o ora dupa raspandire, la un nivel al umiditatii de 23%, aproximativ 70-77%  dintre particulele virale si-au conservat capacitatea ridicata de infectie. Odata cu cresterea nivelului umiditatii la 43%, doar 14% dintre aceste particule si-au mai pastrat capacitatea virala, un procent semnificativ devenind inactiv la 15 minute dupa diseminare. 

“Virusul este pur si simplu incapacitat la niveluri ridicate de umiditate”, sustine unul dintre autorii acestui experiment, John Noti, de la Institutul National pentru Sanatate si Securitate Ocupationala din cadrul CDCP.

Autorii studiului au mai observat si ca umiditatea crescuta afecteaza atat particulele virale mai mici, cat si pe cele mai mari. Conform lui Noti, aceasta informatie este deosebit de importanta, avand in vedere ca particulele virale mai mici au tendinta de a persista mai mult timp, in comparative cu cele mai mari.

Rezultatele studiului pot constitui o eventuala explicatie pentru prevalenta redusa a gripei in lunile de vara, cand umiditatea din incaperi poate ajunge la 30-40% si pentru proliferarea masiva a virusului gripal in sezonul rece, cand sistemele de incalzire usuca excesiv aerul.

Sursa stire: Agerpres/LiveScience.com

Autor: Agerpress

0 Comentarii

Cele mai noi stiri: