Studiu: Vaccinul anti-HPV scade cu 87% riscul de a dezvolta cancer de col uterin

04/11/2021
Studiu: Vaccinul anti-HPV scade cu 87% riscul de a dezvolta cancer de col uterin

Studiu: Vaccinul anti-HPV scade cu 87% riscul de a dezvolta cancer de col uterin

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/studiu-vaccinul-anti-hpv-scade-cu-87-riscul-de-a-dezvolta-cancer-de-col-uterin/

Un studiu de lunga durata desfasurat in Marea Britanie a relevat ca tinerele care au fost vaccinate impotriva virusului papiloma uman (HPV) in adolescenta, au avut un risc cu pana la 87% mai mic de a dezvolta cancer de col uterin la maturitate.

Studiul publicat in revista The Lancet a aratat ca vaccinul anti-HPV reduce semnificativ cazurile de cancer de col uterin.

De altfel, Cancer Research UK a descris aceasta concluzie drept una istorica si a subliniat ca vaccinul salveaza vieti, scrie BBC.

Studiul a analizat datele din registrele din ianuarie 2006 pana in iunie 2019 privind femeile supuse unui screening pentru cancer de col uterin intre 20 si 64 de ani, inclusiv cele care au primit vaccinul Cervarix.

and femeile vaccinate au ajuns la varsta de 20 de ani, cele care au facut vaccinurile in perioada 12 – 13 ani, aveau o rata de cancer de col uterin cu 87% mai mica decat cele nevaccinate, relateaza si Reuters.

Reamintim ca, anul acesta, Ministerul Sanatatii din Romania a extins grupa de varsta pentru vaccinarea gratuita anti-HPV, astfel incat sa fie incluse si fetele cu varsta intre 14 – 18 ani, conform recomandarilor comisiilor de Epidemiologie si de Oncologie din cadrul Ministerului Sanatatii, precum si ale specialistilor din cadrul Institutului National de Sanatate Publica. Pana in acest an, vaccinarea anti-HPV se realiza gratuit doar pentru fetele cu varsta cuprinsa intre 11 si 14 ani.

Romania se afla inca pe primul loc in Uniunea Europeana la mortalitate prin cancer de col uterin cu un risc de 6,3 ori mai mare.

Etichete: vaccinul anti-HPV, risc cancer de col uterin

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: