Studiu: Unele antidepresive pot creste rezistenta bacteriilor la antibiotice

02/02/2023
Studiu: Unele antidepresive pot creste rezistenta bacteriilor la antibiotice

Studiu: Unele antidepresive pot creste rezistenta bacteriilor la antibiotice

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/studiu-unele-antidepresive-pot-creste-rezistenta-bacteriilor-la-antibiotice/

Unele antidepresive prescrise in mod obisnuit pot creste rezistenta bacteriilor la antibiotice, conform rezultatelor unui studiu condus de Universitatea din Queensland (UQ), transmite agentia Xinhua.

Publicat in jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences la data de 23 ianuarie, studiul a analizat consecintele expunerii bacteriei Escherichia coli (E. coli) la cinci antidepresive prescrise in mod obisnuit, in concentratii relevante din punct de vedere clinic, sertralina, escitalopram, bupropiona, duloxetina si agomelatina, relateaza si Agerpres.

Autorul principal al studiului, Jianhua Guo, profesor la UQ, a precizat ca, masurand dezvoltarea rezistentei la mai multe antibiotice si evaluand persistenta bacteriilor dupa expunere, s-a constatat ca bacteria E. coli dezvolta rezistenta sporita la mai multe clase de antibiotice.

“Toate medicamentele testate sunt capabile sa declanseze aparitia rezistentei la antibiotice. Dintre medicamentele pe care le-am testat, sertralina si duloxetina au avut cel mai puternic impact asupra rezistentei bacteriene la antibiotice”, a spus Guo, potrivit surselor citate.

Specialistul a remarcat ca posibila cauza a acestei reactii ar putea fi stresul oxidativ la nivelul bacteriilor declansat de antidepresive, capacitatea oxidativa puternica a acestor medicamente putand determina bacteriile sa genereze unele specii reactive de oxigen la nivel intracelular, ceea ce reprezinta un stres pentru dezvoltarea bacteriilor.

Drept rezultat, acest lucru ar determina bacteriile sa isi activeze la randul lor semnalele de alarma si raspunsul anti-oxidare, a spus el.

“Desi antidepresivele sunt consumate cu o tendinta ascendenta, putine lucruri sunt cunoscute despre posibilitatea ca antidepresivele sa provoace raspandirea rezistentei la antibiotice. Prin urmare, descoperirea noastra ne-a schimbat intelegerea cu privire la raspandirea rezistentei la antibiotice”, a mai afirmat Guo.

Specialistul subliniat, totusi, ca sunt necesare mai multe cercetari pentru a se cunoaste cu siguranta daca astfel de medicamente pot afecta microflora intestinala a persoanelor care le iau si daca pot provoca infectii.

Etichete: antidepresive, antibiotice, rezistenta bacteriilor la antibiotice

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: