Studiu: Una din opt persoane prezinta cel putin unul dintre simptomele de long Covid

05/08/2022
Studiu: Una din opt persoane prezinta cel putin unul dintre simptomele de long Covid

Studiu: Una din opt persoane prezinta cel putin unul dintre simptomele de long Covid

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/studiu-una-din-opt-persoane-prezinta-cel-putin-unul-dintre-simptomele-de-long-covid/

Dupa infectarea cu noul coronavirus, una din opt persoane prezinta cel putin unul dintre simptomele caracteristice de long Covid, conform unui studiu, relateaza AFP si Agerpres.

Aceste simptome includ “dureri abdominale, dificultati si dureri la respiratie, dureri musculare, ageuzie sau anosmie (pierderea gustului, respectiv a mirosului), furnicaturi, disconfort in gat, bufeuri de caldura sau de frig, greutate la nivelul bratelor sau picioarelor, precum si oboseala generalizata”, potrivit studiului publicat in jurnalul stiintific The Lancet.

“La 12,7% dintre pacienti, aceste simptome pot fi atribuite Covid-19” la trei pana la cinci luni dupa infectare, au concluzionat autorii, potrivit surselor citate.

Aceasta cercetare, efectuata in Tarile de Jos, este, prin scopul si metodologia sa, o piesa importanta pentru o mai buna intelegere a riscurilor COVID-19 lung, adica persistenta simptomelor dupa infectarea cu noul coronavirus.

In stadiul actual al cunostintelor detinute, se stie ca unii pacienti prezinta sechele specifice unei infectii cu coronavirus si ca acestea nu pot fi explicate doar prin tulburari psihosomatice, asa cum au sustinut initial unii medici.

Insa, frecventa acestor tulburari si mai ales mecanismele fiziologice prin care acestea apar sunt in mare masura necunoscute.

Studiul Lancet nu raspunde la aceasta a doua necunoscuta, insa face posibila clarificarea primului element, in primul rand pentru ca cercetarea a fost efectuata pe un numar mare de pacienti – peste 4.000 de persoane afectate de COVID-19.

Etichete: long covid, simptome long covid

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: