Studiu Transparency International: Pandemia a accentuat sentimentul de coruptie in randul cetatenilor din UE

15/06/2021
Studiu Transparency International: Pandemia a accentuat sentimentul de coruptie in randul cetatenilor din UE

Studiu Transparency International: Pandemia a accentuat sentimentul de coruptie in randul cetatenilor din UE

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/studiu-transparency-international-pandemia-a-accentuat-sentimentul-de-coruptie-in-randul-cetatenilor-din-ue/

Pandemia de Covid-19 a accentuat sentimentul de coruptie in randul cetatenilor din Uniunea Europene. Mai putin de jumatate dintre acestia considera ca aceasta criza sanitara a fost gestionata transparent de catre autoritati, arata un un studiu publicat de Transparency International si citat de AFP si Agerpres.

“In UE, numai patru persoane din zece considera ca guvernul lor a gestionat pandemia in mod transparent. In Franta, Polonia si Spania, cel putin 60% dintre persoanele intervievate sunt de parere ca gestionarea pandemiei de catre guvernul lor este lipsita de transparenta”, arata rezultatul studiului.

Peste 40.000 de locuitori din cele 27 de tari ale Uniunii Europene au raspuns la acest Barometru european al coruptiei, realizat intre octombrie si decembrie 2020.

Conform Transparency International, serviciile de sanatate sunt in mod special afectate de coruptie. Desi numai 6% dintre persoanele interogate au declarat ca au dat mita pentru a avea acces la servicii medicale, 29% spun ca s-au folosit de relatiile personale pentru a obtine un acces privilegiat.

“Ingrijirile medicale, in special, au fost un teren propice pentru coruptie, in timp ce guvernele incercau sa gestioneze pandemia de COVID-19”, mai scrie Transparency in raportul sau,

Frecventa mitei in sectorul sanitar, raportata de respondenti, este mai ridicata in Romania (22%) si Bulgaria (19%), in timp ce folosirea r, latiilor personale este mai frecventa in Cehia (54%) si Portugalia (46%), potrivit surselor citate.

Autorii raportului le cer guvernelor din UE “sa isi sporeasca eforturile pentru a garanta o iesire justa si echitabila din pandemia in derulare”.

Totodata, o treime dintre europenii chestionati considera ca, in tara lor, coruptia a stagnat sau a crescut.

Potrivit reprezentantilor Transparency International UE, “aceste rezultate trebuie considerate un semnal de alarma atat pentru guverne, cat si pentru institutiile UE”.

Etichete: pandemia covid-19, criza sanitara, coruptie

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: