Studiu: Scleroza multipla ar putea fi cauzata de un virus

17/01/2022

Studiu: Scleroza multipla ar putea fi cauzata de un virus

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/studiu-scleroza-multipla-ar-putea-fi-cauzata-de-un-virus/

Un nou studiu al cercetatorilor americani privind identificarea cauzelor care duc la scleroza multipla, concluzioneaza ca la baza aceastei boli autoimune ar sta un virus.

Mai exact, potrivit oamenilor de stiinta, ar fi vorba de virusul Epstein-Barr, potrivit agentiilor internationale de presa.

Aceasta descoperire creste speranta unei posibile dezvoltari a unui tratament viitor care sa faca posibila vindecarea acestei boli ce afecteaza aproape 2,8 milioane de persoane pe glob, scrie si Agerpres.

Aproximativ 95% dintre adulti sunt infectati cu virusul Epstein-Barr (EBV), care poate provoca si alte boli, cum ar fi mononucleoza.

Studiul, publicat de curand in prestigioasa revista Science, arata ca acest virus este necesar pentru dezvoltarea sclerozei multiple, chiar daca nu toate persoanele infectate dezvolta aceasta boala.

Ipoteza este studiata de cativa ani, dar a fost greu de demonstrat in special pentru ca acest virus este foarte frecvent, iar simptomele bolii nu se manifesta decat dupa aproximativ zece ani de la infectare.

Potrivit surselor citate, acesta este “primul studiu care ofera dovezi convingatoare de cauzalitate”, a spus Alberto Ascherio, autor principal si profesor de epidemiologie la scoala de sanatate publica a Universitatii Harvard.

“Este un pas important deoarece sugereaza ca majoritatea cazurilor de scleroza multipla ar putea fi prevenite prin oprirea infectiei cu virusul Epstein-Barr. Vizarea acestui virus ar putea duce la descoperirea unui leac”, a precizat cercetatorul intr-un comunicat.

Oamenii de stiinta au urmarit timp de 20 de ani peste 10 milioane de tineri adulti inrolati in armata americana, dintre care 955 au fost diagnosticati cu scleroza multipla. Potrivit acestei lucrari, riscul de a contracta scleroza multipla a crescut de 32 de ori dupa o infectare cu virusul Epstein-Barr, dar a ramas neschimbat dupa infectarea cu alti virusi.

Potrivit cercetatorilor de la Universitatea Stanford, care au publicat un comentariu asupra studiului in revista Science, alti factori, ca de exemplu genetica, ar putea juca un rol in dezvoltarea sau nu a bolii.

Scleroza multipla este o boala autoimuna a sistemului nervos central (creierul si maduva spinarii). Ea determina o perturbare a sistemului imunitar care ataca mielina, teaca folosita pentru a proteja fibrele nervoase.

Compania americana Moderna a anuntat ca a inceput studiile clinice pentru un vaccin impotriva virusului Epstein-Barr.

Etichete: scleroza multipla, cauze scleroza multipla, virusul Epstein-Barr

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: