Studiu: Scaderea tensiunii arteriale poate contribui la reducerea riscului de dementa

27/10/2022

Studiu: Scaderea tensiunii arteriale poate contribui la reducerea riscului de dementa

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/studiu-scaderea-tensiunii-arteriale-poate-contribui-la-reducerea-riscului-de-dementa/

O noua cercetare sugereaza ca scaderea tensiunii arteriale la o varsta inaintata ar putea contribui la reducerea riscului de dementa, transmite agentia Xinhua.

Studiu a fost realizat de oameni de stiinta de la George Institute for Global Health si Universitatea din New South Wales (UNSW), relateaza si Agerpres.

In prezent, peste 55 de milioane de persoane din intreaga lume traiesc cu dementa si in fiecare an sunt diagnosticate aproape 10 milioane de cazuri, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).

Noul studiu se bazeaza pe o analiza a cinci studii randomizate, “dublu-orb” (in care nici participantii, nici cercetatorii nu stiu care subiecti primesc tratamentul experimental si care sunt in grupul de control), care au utilizat diferite metode de reducere a tensiunii arteriale si au monitorizat pacientii pana la dezvoltarea dementei.

Aceste studii clinice au fost efectuate pe un total de 28.008 persoane din 20 de tari si regiuni, cu varsta medie de 69 de ani si un istoric de hipertensiune arteriala. Intervalul mediu de monitorizare a fost de putin peste patru ani.

“Am descoperit ca a existat un efect semnificativ al tratamentului pentru scaderea riscului de dementa asociat cu o reducere sustinuta a tensiunii arteriale la aceasta populatie varstnica. Rezultatele noastre sugereaza o relatie in general liniara intre reducerea tensiunii arteriale si riscul mai scazut de dementa, indiferent de tipul de tratament utilizat”, a declarat doctor Ruth Peters, profesoara la UNSW Sydney si conducatoarea programului pentru dementa din cadrul George Institute for Global Health, potrivit surselor citate.

Ea a mai adaugat ca inca nu se cunoaste daca o reducere suplimentara a tensiunii arteriale la persoanele care o tin deja sub control sau care incep tratamentul mai devreme in viata ar putea contribui la scaderea pe termen lung a riscului de dementa.

De altfel, cercetatorii si-au exprimat speranta ca rezultatele studiului vor contribui la conceperea unor masuri relevante de sanatate publica.

Dementa este un sindrom ce presupune o deteriorare a functiei cognitive ce depaseste consecintele obisnuite ale imbatranirii biologice.

Etichete: tensiunea arteriala, hipertensiune arteriala, scaderea tensiunii arteriale, risc de dementa

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: