Studiu privind sistemul de salarizare din Sanatate in Romania

26/02/2015
Studiu privind sistemul de salarizare din Sanatate in Romania

Studiu privind sistemul de salarizare din Sanatate in Romania

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/studiu-privind-sistemul-de-salarizare-din-sanatate-romania/

sistem-de-salarizare-sanatate-studiuSistemul de salarizare din sanatate (adica sistemul bugetar de salarizare) este tributar la modul cel mai profund unui model socialist de organizare, adica principiului unei egalitati fortate. Aceasta este una dintre concluziile unui studiu privind sistemul de salarizare din sanatate in Romania.

Sistemul de salarizare din Sanatate constituie o tema de interes public, avand in vedere influenta acestuia asupra calitatii serviciilor medicale.Suplimentar, protestele din acest an, dublate de problemele adiacente, legate de functionarea sistemului sanitar, vehiculate in mass-media, au determinat o crestere a interesului public pentru aceasta tema, scrie in studiu conform site-ului www.cercetare-sociala.ro

“Faptul ca salarizarea in sistemul sanitar constituie una din cele mai grave probleme ale acestuia tinde sa fie unanim acceptat, fara insa a exista abordari serioase ale acestei probleme, determinate de interesul pentru identificarea unor solutii satisfacatoare pentru cea mai mare parte a salariatilor si care sa aiba drept efect cresterea calitatii serviciilor medicale. Credem ca pana si revendicarile vehiculate in cadrul manifestarilor de protest, considerate de obicei drept punctul culminant al schimbarii in domeniu, rateaza atat intelegea problemelor actualului sistem cat si promovarea unor solutii eficiente, care sa aduca schimbarea asteptata de salariati.

Salarizarea in sistemul sanitar sufera de ceea ce am putea numi „eroarea socialista”: incadrarea intr-un model uniformizant, caracterizat de o distributie a veniturilor pe modelul clopotului lui Gauss. Platile informale se dezvolta ca o reactie compensatorie la aceasta fortare a normalitatii, veniturile realizate in urma lor inregistrand o variatie mult mai ampla, adica mai apropiata de cea caracteristica unui asemenea domeniu de activitate. In felul acesta s-a ajuns la situatia in care veniturile sistemului sanitar sunt caracterizate simultan de doua modele diferite: cel oficial (un model ce forteaza egalitati), si cel real, dezvoltat in conformitate cu aspiratiile economice normale ale profesionistilor si aflat intr-o relatie de dependenta de realitatile „pietei”.

Sistemul de salarizare din sanatate (adica sistemul bugetar de salarizare) este tributar la modul cel mai profund unui model socialist de organizare, adica principiului unei egalitati fortate. Daca adecvarea acestui model la diferitele sectoare bugetare poate fi discutata, in ceea ce priveste sectorul sanitar este vorba in mod clar de o inadecvare de substanta. Argumentul fundamental in acest sens il constituie diferentele imense intre profesionisti in ceea ce priveste pregatirea, efortul personal si rezultatele, dublate de talentul personal. Altfel spus, acest domeniu este caracterizat de un tip de aleatoriu specific, care face inadecvate abordarile de tipul curbei gaussiene. Mai multe decat atat, asa cum vom arata in continuare, acest sistem de salarizare are la ora actuala o dimensiune considerabila de inechitate raportat chiar la propriile principii, respectiv cele egalitariste.

Desfasurarea acestui studiu a avut ca punct de pornire activitatea desfasurata in cadrul Grupului de lucru al Ministerului Sanatatii pe tema salarizarii in functie de performanta, dezbaterile si problemele intampinate in cadrul acestuia fiind utilizate ca puncte de referinta. Lasand la o parte rezultatele incerte ale acestui grup de lucru, intentiile si premisele nu intotdeauna corecte avute in vedere de participanti, activitatea desfasurata poate fi considerata drept prima dezbatere institutionala pe tema salarizari in sistemului sanitar,[1] stabilind cel putin cateva directii utile si deschizand posibilitatea unei abordari mult mai ample, care sa aiba sansa de a rezolva o mare parte din problemele existente”.

Studiu complet il puteti AICI

 


[1] Consideram ca Legea unica de salarizare a bugetarilor, impreuna cu dezbaterile care i-au premers, a ratat rezolvarea intr-un mod eficient a problemei. Avand in vedere faptul ca anterior acestei legi salarizarea in sectorul sanitar era facuta pe sistemul grilei de salarizare, lucratorii putand fi salariati in baza evaluarii intre un nivel minim si unul maxim al acestei grile, putem considera ca legea unica de salarizare mai curand a accentuat problemele, deteriorand si mai mult situatia.

 

 

 

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: