Studiu: Peste 20 % dintre romani sunt obezi. Cei mai multi supraponderali locuiesc in zona Moldovei

03/07/2015

Studiu: Peste 20 % dintre romani sunt obezi. Cei mai multi supraponderali locuiesc in zona Moldovei

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/studiu-peste-20-dintre-romani-sunt-obezi-cei-mai-multi-supraponderali-locuiesc-in-zona-moldovei/

obeziUn studiu epidemiologic prezentat public vineri, 3 iulie 2015, arata ca peste 20 % dintre romani sufera de obezitate si 50 % din totalul populatiei are probleme de greutate.

“Obezitatea in Romania”, este un studiu realizat pe un esantion de circa 2.100 de persoane adulte din opt centre regionale, respectiv Bihor, Bucuresti, Cluj, Galati, Gorj, Iasi, Suceava, Timis.

“Prevalenta supragreutatii este de 31,1% si cea a obezitatii 21,3%. Daca adunam aceste procente, vedem clar ca o peste 50 % din populatia noastra este are o greutate crescuta”, a declarat Gabriela Roman, presedintele Asociatiei Romane pentru Studiul Obezitatii intr-o conferinta de presa.

Cercetarea a aratat ca rata obezitatii creste o data cu varsta. La adultii de pana la 39 de ani obezitatea este prezenta la 9,9% dintre acestia.

Procentul creste la 30,1% la grupa de varsta 40 — 59 de ani si ajunge la 41,6 % la persoanele peste 60 de ani.

De asemenea, s-a mai constatat ca cea mai mare rata a obezitatii se inregistreaza in Moldova, cu un procent de 23,8%.

Urmeaza Oltenia si Muntenia unde prevalenta obezitatii este de 21,3%, iar apoi Banat, Crisana si Transilvania cu un procent de 18,8%.

Si in privinta supragreutatii, tot oamenii din zona Moldovei sunt pe primul loc cu 33,4 %. Media pe tara este in prezent de 31,1%.

“Cei din zona rurala au o prevalenta mai crescuta asupra obezitatii si greutatii si nu ne asteptam la acest lucru”, a mia preizat conf. univ. dr. Gabriela Roman.

La acest studiu demarat in vara anului 2014 au luat parte opt medici romani cu specialitati precum diabet, nutritie si boli metabolice.

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Testare pentru depistarea Covid, cu teste gratuite, in peste 100 de farmacii

CNCAV: Vaccinarea cu doza a treia si in cabinetele medicilor de familie

OMS recomanda un tratament preventiv impotriva formelor grave de Covid

Florin Citu, despre vaccinarea obligatorie: Ar trebui sa fie ultima varianta

Chestionarul de exprimare a intentiei de vaccinare pentru elevi, validat