O variatie genetica ar fi responsabila pentru infectia asimptomatica cu Covid-19

20/07/2023
O variatie genetica ar fi responsabila pentru infectia asimptomatica cu Covid-19

O variatie genetica ar fi responsabila pentru infectia asimptomatica cu Covid-19

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/studiu-o-variatie-genetica-comuna-ar-fi-responsabila-pentru-infectia-asimptomatica-cu-covid-19/

De cand a inceput pandemia de COVID-19 unele persoane s-au infectat, dar fara sa manifeste simptome. Acum, un nou studiu publicat de revista Nature arata ca o variatie genetica comuna ar fi responsabila pentru infectia asimptomatica cu coronavirusul SARS-CoV-2, relateaza agentia EFE.

Cercetarea, coordonata in SUA de Universitatea din Carolina de Nord, s-a axat pe un grup de gene denumite antigeni leucocitari umani (HLA), grup fundamental pentru raspunsul imunitar si care variaza mult de la o persoana la alta, scrie si Agerpres.

Aceste gene codifica proteine folosite de sistemul imunitar pentru a identifica celulele sanatoase si a le diferentia de cele infectate cu bacterii si virusuri.

Persoanele care au prezentat varianta genetica HLA-B*15:01, ce exista in aproximativ 10% din populatie, au avut sanse mai mari de a ramane asimptomatice dupa infectarea cu coronavirusul SARS-CoV-2.

Ipoteza echipe de cercetare este ca sistemul imunitar al acestor persoane poate reactiona “atat de rapid si puternic incat virusul este eliminat inainte de a cauza vreun simptom”.

Studiul a analizat celulele persoanelor cu HLA-B*15:01 care au donat sange in anii anteriori pandemiei, iar rezultatele au relevat ca aveau limfocite T (care au ca rol localizarea si distrugerea celulei infectate) de memorie impotriva unei particule specifice a coronavirusului SARS-CoV-2. Aceasta memorie imunitara ar fi provocat un raspuns mult mai rapid si ar explica de ce acele persoane au ramas asimptomatice.

Autorii cercetarii au semnalat astfel ca exista alte tipuri de coronavirusuri care de decenii provoaca raceli sezoniere, asadar a existat deja o expunere la acestea. In acest fel, persoanele care au varianta genetica HLA-B*15:01 par sa poata ucide mai repede celulele infectate cu SARS-CoV-2 datorita unui raspuns imunitar cu reactie incrucisata.

Etichete: covid-19 asimptomatic, infectie sars-cov-2, sars-cov-2 asimptomatic

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: