Studiu: O tulpina de MRSA aparuta la porci, rezistenta la antibiotice, poate infecta oamenii

30/06/2022

Studiu: O tulpina de MRSA aparuta la porci, rezistenta la antibiotice, poate infecta oamenii

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/studiu-o-tulpina-de-mrsa-aparuta-la-porci-rezistenta-la-antibiotice-poate-infecta-oamenii/

O tulpina extrem de rezistenta la antibiotice a super-bacteriei stafilococul auriu meticilino-rezistent (MRSA) care a aparut la animale din crescatorii in ultimii 50 de ani se poate transmite la om, sugereaza un nou studiu, potrivit DPA/PA Media si Agerpres.

Tulpina, CC398, a devenit tipul dominant de MRSA la animalele de crescatorie din Europa – probabil ca urmare a utilizarii pe scara larga a antibioticelor la porci – si este, de asemenea, o cauza din ce in ce mai frecventa in cazurile de infectare la om, potrivit cercetatorilor.

Studiul a constatat ca CC398 si-a mentinut rezistenta la antibiotice de-a lungul deceniilor la porci si la alte animale de crescatorie. De asemenea, tulpina este capabila sa se adapteze rapid la gazdele umane in timp ce isi mentine rezistenta la antibiotice.

Potrivit oamenilor de stiinta, constatarile evidentiaza potentiala amenintare pe care o reprezinta aceasta tulpina la adresa sanatatii publice.

“Din punct de vedere istoric, este posibil ca nivelurile ridicate de utilizare a antibioticelor sa fi condus la evolutia acestei tulpini foarte rezistente la antibiotice de MRSA din fermele de porci”, a declarat autoarea principala a studiului, doctor Gemma Murray, de la Institutul Wellcome Sanger din Marea Britanie, potrivit surselor citate.

MRSA a fost identificata pentru prima data la pacienti umani in 1960.Din cauza rezistentei sale la antibiotice, este mult mai greu de tratat comparativ cu alte infectii bacteriene, iar Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) o considera in prezent una dintre cele mai mari amenintari la adresa sanatatii umane.

Etichete: MRSA, bacterie rezistenta la antibiotice, tulpina CC398

 

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: