Studiu: Infectiile bacteriene reprezinta a doua cauza de deces la nivel mondial

22/11/2022
Studiu: Infectiile bacteriene reprezinta a doua cauza de deces la nivel mondial

Studiu: Infectiile bacteriene reprezinta a doua cauza de deces la nivel mondial

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/studiu-infectiile-bacteriene-reprezinta-a-doua-cauza-de-deces-la-nivel-mondial/

Infectiile de origine bacteriana reprezinta a doua cauza de deces la nivel mondial, dupa problemele cardiace, concluzioneaza un studiu amplu conform caruia stafilococul auriu si pneumococul se numara printre cele mai mortale bacterii, transmite AFP.

Studiul, publicat in The Lancet, a selectat aproximativ treizeci de bacterii – cele mai frecvent implicate in infectii – si a evaluat numarul de decese asociate acestora, relateaza si Agerpres.

Evaluarile au fost realizate in cadrul Global Burden Of Disease Report (GBDR), un program vast de cercetare, finantat de Fundatia Bill Gates, de o amploare fara echivalent, in care sunt implicati cateva mii de cercetatori din majoritatea tarilor lumii.

“Decesele asociate acestor bacterii constituie a doua cauza de deces la nivel mondial” dupa maladiile coronariene, care includ in special atacurile de cord, au concluzionat autorii studiului, potrivit surselor citate.

Cu 7,7 milioane de decese asociate unei infectii bacteriene, unul din opt decese poate fi atribuit acestora, chiar daca aceste cifre dateaza din 2019, anterior pandemiei de COVID-19.

Dintre cele treizeci de bacterii selectate, cinci sunt responsabile pentru mai mult de jumatate dintre decese: stafilococul auriu (Staphylococcus aureus), E. coli (Escherichia coli), pneumococul (Streptococcus pneumoniae), bacilul Friedlander (Klebsellia pneumoniae) si bacilul piocianic (Pseudomonas aeruginosa).

Stafilococul auriu este “principala cauza bacteriana de deces in 135 de tari”, se mai precizeaza in studiu.

La persoanele cu varste sub 5 ani, insa, infectiile pneumococice se dovedesc a fi cele mai mortale.

Pentru cercetatori, aceste rezultate ilustreaza modul in care infectiile bacteriene reprezinta o “prioritate urgenta” in materie de sanatatea publica.

Etochete: infectii bacteriene, stafilococul auriu, infectii pneumococice 

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: