Studiu: Excesul de greutate poate creste riscul de cancer gastrointestinal

16/05/2023
Studiu: Excesul de greutate poate creste riscul de cancer gastrointestinal

Studiu: Excesul de greutate poate creste riscul de cancer gastrointestinal

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/studiu-excesul-de-greutate-poate-creste-riscul-de-cancer-gastrointestinal/

Potrivit unui nou studiu care se adauga si altor cercetari in domeniu, excesul de greutate la varsta adulta creste riscul de cancer de colon si de alte cancere gastrointestinale.

“Studiul nostru arata ca un exces de greutate sau obezitate in mai multe faze ale vietii poate creste riscul unei persoane de a dezvolta cancer gastrointestinal mai tarziu la varsta adulta” a precizat Holli Loomans-Kropp, principalul autor al studiului si cercetator la Centrul pentru Cancer al Universitatii de Stat din Ohio, Columbus, potrivit UPI si Agerpres.

Un indice de masa corporala (IMC) care a atins niveluri de obezitate sau supraponderalitate la varsta adulta a crescut riscul de cancer gastrointestinal. Obezitatea si excesul de greutate sunt legate de cel putin 13 tipuri de cancer, potrivit Institutului National al Cancerului din SUA.

Pentru noul studiu, cercetatorii au evaluat datele colectate anterior de la peste 131.000 de pacienti inscrisi in studiul de screening pentru cancerul de prostata, plamani, colorectal si ovarian intre 1993 si 2001. Pacientii aveau varste cuprinse intre 55 si 74 de ani la momentul inscrierii.

Potrivit suselor citate, celulele adipoase pot declansa un raspuns inflamator si pot provoca disfunctia celulelor imune, potrivit cercetatorilor. Acest lucru poate conduce la boli cardiovasculare cum ar fi accidentul vascular cerebral, la afectiuni metabolice precum diabetul de tip 2 si anumite tipuri de cancer.

Studiul, publicat in JAMA Network Open, a urmarit participantii pe o perioada de 13 ani sau pana la 31 decembrie 2009.

Etichete: excesul de greutate, obezitate, risc de cancer, cancer gastrointestinal

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: