Studiu: Doza booster cu vaccin ARN mesager genereaza un raspuns imunitar puternic

06/12/2021
Studiu: Doza booster cu vaccin ARN mesager genereaza un raspuns imunitar puternic

Studiu: Doza booster cu vaccin ARN mesager genereaza un raspuns imunitar puternic

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/studiu-doza-booster-cu-vaccin-arn-mesager-genereaza-un-raspuns-imunitar-puternic/

Vaccinurile anti-COVID-19 produse de Pfizer-BioNTech si Moderna care folosesc tehnologia ARN mesager, genereaza cel mai puternic impact asupra stimularii nivelurilor de anticorpi atunci cand sunt administrate la 10-12 saptamani dupa inocularea cu doza a doua, arata un studiu realizat in Marea Britanie, potrivit Reuters.

Autorii studiului au descoperit ca sase dintre cele sapte seruri “booster” care au fost examinate au stimulat imunitatea dupa vaccinarile initiale cu vaccinul Pfizer-BioNTech, iar toate cele sapte seruri au crescut imunitatea atunci cand au fost administrate dupa inocularile cu cele doua doze ale vaccinului AstraZeneca, relateaza si Agerpres.

“A treia doza va fi eficienta pentru multe dintre vaccinurile pe care le-am testat si in multe combinatii diferite”, a declarat Saul Faust, profesor de imunologie la Universitatea Southampton si coordonator al studiului.

Studiul, publicat de curand, a descoperit ca o doza de vaccin Pfizer sau de Moderna asigura o stimulare puternica atat pentru nivelul de anticorpi, cat si pentru cel al celulelor T.

“Toate cele patru scheme de vaccinare folosite pe scara larga in Marea Britanie au dus in general la niveluri similare de imunitate si sunt, cel mai probabil, la fel de eficiente”, a precizat Eleanor Riley, profesoara de imunologie la Universitatea Edinburgh.

Ea a mai spus ca ipoteza privind o modificare a politicii referitoare la intervalul de administrare a dozelor “booster” este sprijinita de datele medicale obtinute din acest studiu.

Atunci cand vaccinurile AstraZeneca, Novavax, Johnson&Johnson si Curevac au fost administrate sub forma unor doze “booster”, aceste seruri au crescut nivelurile de anticorpi in raport cu cele generate de oricare dintre vaccinurile folosite initial, desi intr-un grad mai mic decat rezultatele generate de dozele “booster” ale vaccinurilor Pfizer si Moderna, au precizat autorii studiului.

In schimb, desi vaccinul Valneva a crescut numarul anticorpilor la persoane vaccinate initial cu AstraZeneca, acest ser nu a generat un efect de stimulare la persoanele inoculate initial cu serul Pfizer.

Studiul COV-Boost a fost realizat inainte de raspandirea variantei emergente Omicron, insa profesorul Saul Faust a spus ca a transmis deja esantioane din aceasta cercetare specialistilor de la Agentia britanica pentru siguranta sanatatii cu scopul de a obtine date medicale despre aceasta varianta care starneste ingrijorari la nivel mondial.

Studiul britanic a descoperit ca dozele “booster” contribuie si la generarea unei reactii imunitare mai ample cu ajutorul celulelor T impotriva variantelor Beta si Delta, iar acest detaliu ar putea juca un rol cheie in protectia pe termen lung impotriva maladiei COVID-19.

Etichete: doza booster, vaccin booster, vaccin ARN booster

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: