Stiri medicale

STUDIU: Doua mese zilnice sunt mai eficiente in controlul diabetului de tip 2

Data ultimei actualizari: 29/05/2014

dieta-impotriva-depresieUn nou studiu publicat online in revista de specialitate “Diabetologie” propune noi recomandari in regimul alimentar pentru diabetul zaharat de tip II. Conform autorilor studiului, recomandarile de pana acum de a avea o dieta zilnica formata din 5-6 mese zilnice mai mici nu este eficienta pentru pacientii cu diabet zaharat de tip II. Acestia au motivat ca in multe cazuri gustarile pe care le iau pacientii in timpul zilei sunt bogate in grasimi si zahar, fiind astfel contraindicate in regimul alimentar pentru diabet.

2 mese consistente pe zi sunt mai eficiente in regimul alimentar pentru diabet

In cadrul studiului au fost implicati 29 de barbati si 25 de femei diagnosticati cu diabet de tip II, cu o varsta cuprinsa intre 30 si 70 de ani.

O parte din pacienti au urmat un regim alimentar timp de 12 saptamani si care a fost format din doua mese consistente pe zi, micul dejun si pranzul, in timp ce a doua parte din participantii la studiu au avut 6 mese zilnice. Pentru ambele grupe de participanti, dieta a avut acelasi nivel de calorii si de macronutrienti.

Beneficii in controlul diabetului de tip II in dieta cu 2 mese zilnice

La pacientii care au urmat un regim alimentar cu doua mese zilnice, s-a observat o pierdere in greutate de aproximativ 1,4 kg.

Grasimile acumulate in ficat au fost reduse intr-un procent mai mare prin 2 mese zilnic.

Unul din beneficiile majore subliniate de autorii studiului a fost scaderea secretiei de glucagon prin acest regim alimentar.
Concluziile studiului arata ca un mic dejun si un pranz consistente sunt mult mai eficiente in controlul diabetului decat 5-6 gustari zilnice.

Studiul “Eating two larger meals a day (breakfast and lunch) is more effective tha six smaller meals in a reduced-energy regimen for patients with type 2 diabetes” a fost condus de cercetatori din Praga, Cehia de la Universitatea Charles, Facultatea de Medicina, Institutul de Medicina Clinica si Experimentala, Institutul de Endocrinologie si Institutul de Inginerie Biomedicala, Padova, Italia.

Autor: Dr. Dorel Filip

dorelfilip

Dr. Dorel Filip a absolvit UMF Cluj Napoca, Facultatea de Medicina Generala si are un Master in Farmacologie Clinica la aceeasi universitate. Este membru al Colegiului Medicilor din Bucuresti. A urmat numeroase cursuri internationale de comunicare, vanzari, coaching, lobbying and influencing si este specialist Pharmaceutical Market Access. Colaboreaza ca expert cu www.formaremedicala.ro in domeniul on-line al educatiei medicale continue a medicilor de familie. De asemenea, este consultant pentru Societatea Nationala a Medicilor de Familie din Romania.

Postati un comentariu

Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.