STUDIU: Doua mese zilnice sunt mai eficiente in controlul diabetului de tip 2

22/05/2014

STUDIU: Doua mese zilnice sunt mai eficiente in controlul diabetului de tip 2

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/studiu-doua-mese-zilnice-sunt-mai-eficiente-controlul-diabetului-de-tip-2/

dieta-impotriva-depresieUn nou studiu publicat online in revista de specialitate “Diabetologie” propune noi recomandari in regimul alimentar pentru diabetul zaharat de tip II. Conform autorilor studiului, recomandarile de pana acum de a avea o dieta zilnica formata din 5-6 mese zilnice mai mici nu este eficienta pentru pacientii cu diabet zaharat de tip II. Acestia au motivat ca in multe cazuri gustarile pe care le iau pacientii in timpul zilei sunt bogate in grasimi si zahar, fiind astfel contraindicate in regimul alimentar pentru diabet.

2 mese consistente pe zi sunt mai eficiente in regimul alimentar pentru diabet

In cadrul studiului au fost implicati 29 de barbati si 25 de femei diagnosticati cu diabet de tip II, cu o varsta cuprinsa intre 30 si 70 de ani.

O parte din pacienti au urmat un regim alimentar timp de 12 saptamani si care a fost format din doua mese consistente pe zi, micul dejun si pranzul, in timp ce a doua parte din participantii la studiu au avut 6 mese zilnice. Pentru ambele grupe de participanti, dieta a avut acelasi nivel de calorii si de macronutrienti.

Beneficii in controlul diabetului de tip II in dieta cu 2 mese zilnice

La pacientii care au urmat un regim alimentar cu doua mese zilnice, s-a observat o pierdere in greutate de aproximativ 1,4 kg.

Grasimile acumulate in ficat au fost reduse intr-un procent mai mare prin 2 mese zilnic.

Unul din beneficiile majore subliniate de autorii studiului a fost scaderea secretiei de glucagon prin acest regim alimentar.
Concluziile studiului arata ca un mic dejun si un pranz consistente sunt mult mai eficiente in controlul diabetului decat 5-6 gustari zilnice.

Studiul “Eating two larger meals a day (breakfast and lunch) is more effective tha six smaller meals in a reduced-energy regimen for patients with type 2 diabetes” a fost condus de cercetatori din Praga, Cehia de la Universitatea Charles, Facultatea de Medicina, Institutul de Medicina Clinica si Experimentala, Institutul de Endocrinologie si Institutul de Inginerie Biomedicala, Padova, Italia.

Autor: Dorel Filip

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: