Studiu: Diabetul poate duce la dementa

13/07/2015

Studiu: Diabetul poate duce la dementa

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/studiu-diabetul-poate-duce-la-dementa/

poza boala AlzheimerUn studiu recent al oamenilor de stiinta a concluzionat ca persoanele care sufera de diabet de tipul II prezinta riscuri mai mari de a suferi pierderi de memorie si un declin al functiei cognitive.
Cercetarea publicata in revista Neurology a fost realizata de oamenii de stiinta de la scoala de medicina de la Universitatea Harvard.

Conform Daily Mail, cercetatorii spun ca declinul functiilor cognitive poate fi remarcat inca din primii doi ani de la declansarea diabetului.

Potrivit autorilor studiului, cresterea cazurilor de diabet de tipul II este strans asociata cu numarul din ce in ce mai mare de persoane obeze si cu sedentarismul.

La acest studiu au participat 40 de voluntari, cu o varsta medie de 66 de ani, monitorizati timp de doi ani.
19 dintre acestia erau diagnosticati cu diabet de tipul II, iar 21 nu sufereau de aceasta boala.

Voluntarii au efectuat teste pentru a li se evalua functiile cognitive si de memorare, li s-au scanat creierele pentru a stabili volumul acestora si nivelul fluxului sangvin, li s-au facut analize pentru a se stabili glicemia si nivelul de inflamatie din organism.

Specialistii au descoperit ca, in aceasta perioada, bolnavii de diabet au inregistrat un declin semnificativ in ceea ce priveste functia cognitiva, fapt care a avut un impact asupra unor activitati banale, precum capacitatea de a gati si de a se spala.

“Un flux sangvin regulat permite creierului sa distribuie sangele in zone care au o activitate mai intensa in timpul efectuarii anumitor sarcini. Rezultatele noastre arata ca diabetul si glicemia crescuta au un efect cronic negativ asupra functiilor cognitive si capacitatii de a lua decizii”, a spus Vera Novak, coordonatorul studiului, citata si de Mediafax.

Cercetatorii spera ca studiile viitoare vor ajuta la explorarea in amanunt a acestui risc de dementa  in cazul bolnavilor de diabet.

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Testare pentru depistarea Covid, cu teste gratuite, in peste 100 de farmacii

CNCAV: Vaccinarea cu doza a treia si in cabinetele medicilor de familie

OMS recomanda un tratament preventiv impotriva formelor grave de Covid

Florin Citu, despre vaccinarea obligatorie: Ar trebui sa fie ultima varianta

Chestionarul de exprimare a intentiei de vaccinare pentru elevi, validat