Studiu: Cresterea salariilor medicilor si asistentelor are un impact pozitiv restrans asupra tendintei de migratie, cu mult mai mic decat cel estimat

21/09/2018

Studiu: Cresterea salariilor medicilor si asistentelor are un impact pozitiv restrans asupra tendintei de migratie, cu mult mai mic decat cel estimat

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/studiu-cresterea-salariilor-medicilor-si-asistentelor-are-un-impact-pozitiv-restrans-asupra-tendintei-de-migratie-cu-mult-mai-mic-decat-cel-estimat/


Federatia “Solidaritatea Sanitara” a publicat concluziile studiului “Influenta calitatii vietii profesionale asupra tendintei de migrare pentru munca a personalului din sanatate”.

Cercetarea a fost comandata de Federatia „Solidaritatea Sanitara”, fiind desfasurata de Centrul de Cercetare si Dezvoltare Sociala „Solidaritatea” (CCDSS) in perioada 12-18 septembrie 2018 pe un esantion de 1253 salariati din sectorul de sanatate, se arata intr-un comunicat de presa.

Esantionul este reprezentativ pentru categoriile profesionale medici si asistente medicale, iar cercetarea face parte din Strategia de actiune bazata pe dovezi, implementata de Federatia „Solidaritatea Sanitara” din Romania.
Astfel, conform sursei mentionate, din perspectiva sindicala, analiza concluziilor studiului evidentiaza urmatoarele:

– Cresterea salariilor de baza ale medicilor si asistentelor medicale are un impact pozitiv restrans asupra tendintei de migratie, cu mult mai mic decat cel estimat. Impactul optim a fost ratat din cauza distorsiunilor pe care legea salarizarii le-a introdus in sistemul de sanatate. Cel mai relevant aspect il constituie procentul pe care-l are tendinta de migratie asupra medicilor – categoria care a beneficiat de cele mai mare cresteri ale veniturilor salariale.

– Exista instrumente care pot reduce impactul migratiei, dar care nu sunt utilizate. Cel mai evident aspect il constituie multimea interventiilor pozitive, in favoarea cresterii calitatii vietii profesionale a salariatilor din sanatate si a scaderii tendintei de migratie, pe care le permit negocierile colective, respectiv Contractul colectiv de munca la nivel de sector. Desi negocierea si incheierea unui contract colectiv de munca la nivel de sector a fost asumata prin Acordul cu Guvernul, aceasta obligatie nu a fost indeplinita nici pana la ora actuala.

– Din cauza discontinuitatilor din politica de salarizare, fenomenul migratiei, care afecta pana acum in special medicii si asistentele medicale, tinde sa se extinda rapid, in masa, la toate categoriile profesionale. In conditiile in care acest efect survine pe fondul unui deficit in crestere de forta de munca, impactul negativ risca sa fie unul foarte puternic, aproape similar cu cel pe care il are migratia medicilor si asistentelor medicale.

– Singurul aspect pozitiv il constituie faptul ca in absenta masurilor adoptate impreuna cu Ministerul Sanatatii in aceasta primavara situatia ar fi fost de-a dreptul dezastruoasa.

Continut educational:

Curs GRATUIT, 8 EMC:

Sindromul de intestin iritabil

“Retinem insa ca Ministerul Sanatatii nu a reusit inca sa utilizeze eficient toate instrumentele pe care le are la indemana in combaterea fenomenului migratiei”, se arata in comunicat.

Concluziile acestui studiu sunt prezentante vineri, in cadrul seminarului „Trei ani dupa agendele privitoare la migratie si securitate: Unde se afla sectorul public?” , care se desfasoara la Bucuresti.

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: