Studiu CMR: 36% dintre medicii Romaniei sunt in stare de burnout la nivel ridicat

22/06/2023
Studiu CMR: 36% dintre medicii Romaniei sunt in stare de burnout la nivel ridicat

Studiu CMR: 36% dintre medicii Romaniei sunt in stare de burnout la nivel ridicat

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/studiu-cmr-36-dintre-medicii-romaniei-sunt-in-stare-de-burnout-la-nivel-ridicat/

36% dintre medici sunt supusi riscului de a manifesta clinic un sindrom de burnout. Este rezultatul primului studiu national care evalueaza riscul de burnout in randul medicilor din Romania, realizat de Colegiul Medicilor din Romania (CMR).

De asemenea, studiul cuprinde o analiza a intentiei de migratie externa si o evaluare a modului in care medicii percep o posibilitate reala de a fi angrenati intr-o procedura de cercetare sau intr-un proces de malpraxis.

„Sindromul de burnout reprezinta o problema tot mai raspandita, iar abordarea ei este obligatorie. Evaluarea situatiei actuale este un prim pas, absolut necesar, care ne permite sa avem o radiografie a realitatii cu care medicii se confrunta zi de zi, din acest punct de vedere. Rezultatele studiului sunt alarmante in sine, fapt la care adaugam corelarea cu intentia declarata de migratie si cu expunerea la riscul de malpraxis. Teama de aparitie a unui litigiu in exercitarea actului medical este un fenomen intalnit la 70% dintre medici – este un procent enorm, care ingrijoreaza foarte mult, pentru ca exista riscul ca acesti medici sa practice o medicina defensiva, cu efecte negative asupra actului medical”, a afirmat prof. univ. dr. Daniel Coriu, presedintele Colegiului Medicilor din Romania, in cadrul conferintei de presa.

Peste o treime dintre medicii care au participat in cadrul studiului inregistreaza scoruri mari, care indica o probabilitate mare de a manifesta clinic un sindrom burnout, scorurile totale mari fiind dependente, intr-o mare masura, de componenta de epuizare (58%).

Procentul medicilor femei care au ȋnregistrat scoruri ce se ȋncadreaza ȋn cele doua paliere de risc mare pentru burnout – crescut si foarte crescut – a fost semnificativ mai mare decat cel raportat ȋn cazul barbatilor medici: 38%, respectiv 31%.

Categoriile de varsta cu risc crescut sunt reprezentate de medicii sub 35 de ani (47%), respectiv cei cu varsta cuprinsa intre 36 si 49 de ani (41%). Pentru cei de peste 50 de ani, procentele sunt de 32% (medicii din categoria 50-64 de ani), respectiv 15% (pentru cei cu varste peste 65 de ani).

Mai mult de jumatate dintre medicii din grupa specialitatilor ATI se afla la risc ridicat (54%), aceasta fiind urmata de grupa Oncologice (53%), Pediatrie – interne (42%) si Pediatrie-chirurgicale (37%). Riscurile mari de a dezvolta burnout au inregistrat diferente in functie de regiunea geografica a medicului care a completat chestionarul. Riscul cel mai mare (38%) s-a ȋnregistrat ȋn regiunile Bucuresti-Ilfov si Sud-Vest Oltenia. Valori mai reduse fata de medie au fost raportate ȋn regiunea Vest (32%).

„Nu trebuie sa omitem componentele emotionale, care in final, se soldeaza cu afectarea relatiei medic-pacient. Daca privim doar procentual rezultatele unui astfel de scor, ar insemna ca punem in centru medicul si privim doar aceasta situatie, dar ar trebui sa punem in centru ambii parteneri, atat medicul, cat si pacientul. Altfel spus, suferinta medicului se reflecta in suferinta pacientului, ceea ce inseamna ca ameliorarea unor aspecte pe care le putem identifica in cadrul acestui studiu, care ar imbunatati conditiile de munca ale medicului, cu siguranta se va reflecta atat in modul in care este tratat pacientul, cat si in perceptia acestuia privind calitatea actului medical”, considera dr. Radu Dumitrescu, membru in echipa de cercetare.

Etichete: sindrom burnout, burnout medici, daniel coriu, cmr

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: