Studiu: cancerul renal poate fi descoperit in faza incipienta

13/03/2013

Studiu: cancerul renal poate fi descoperit in faza incipienta

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/studiu-cancerul-renal-poate-fi-descoperit-in-faza-incipienta/

poza operatieUn studiu recent publicat in revista “European Journal of Cancer” si condus de cercetatorii spanioli de la Spitalul Vall d’Hebron din Barcelona arata ca o proteina regasita in membranele celulelor renale, a carei prezenta poate fi relationata cu riscul aparitiei unei forme de cancer renal, poate conduce la identificarea timpurie a unei astfel de tumori.

Este vorba despre proteina HAVCR-1/KIM1, considerata un marker important pentru diagnosticarea cancerului renal cu celule clare – o forma comuna ce reprezinta 75% din totalitatea tipurilor de tumori ale rinichilor.

Referitor la acest studiu, unul dintre autori, medicul Enric Trilla a afirmat ca  “Una dintre problemele principale ale acestui tip de cancer este ca nu prezinta simptome care sa permita detectarea lui precoce”, adaugand ca, in cazul unui diagnostic tardiv al afectiunii, incidenta mortii este de aproximativ 95%.

Pe langa identificarea precoce a cancerului renal, proteina HAVCR-1/KIM1 – ce poate fi identificata in urina – poate atrage atentia si asupra eventualelor recidive ale bolii, in cazul pacientilor care au suferit o interventie de extirpare a tumorii. In acelasi timp, cercetatorii afirma ca nivelurile proteinei detectate in organism pot oferi informatii si despre gradul si caracterul malign al tumorilor renale cu celule clare.

“Ne aflam in fata primului si singurului marker precoce pentru cancerul renal’, a subliniat cercetatoarea Anna Meseguer. Aceasta a dat asigurari ca proteina HAVCR-1/KIM1 ‘este un excelent biomarker pentru o diagnosticare specifica si precoce”.

 

Sursa stire: Agerpres/EFE

Autor: Agerpress

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Personalul de pe ambulanta va protesta la nivel national daca premierul Orban nu invita sindicatele la discutii

Comisarul european pentru sanatate solicita statelor UE sa impuna restrictii pentru combaterea pandemiei

Nicolae Banicioiu, fostul ministru al Sanatatii, urmarit penal de DNA pentru trafic de influenta si luare de mita.

Creste numarul cazurilor de infectii respiratorii acute | Un caz confirmat de gripa

Tataru: Romania este pregatita sa primeasca doua tipuri de vaccin anti-Covid