Studiu BMJ: Diabetul gestational – riscuri si recomandari dietetice

26/05/2022
Studiu BMJ:  Diabetul gestational – riscuri si recomandari dietetice

Studiu BMJ: Diabetul gestational – riscuri si recomandari dietetice

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/studiu-bmj-diabetul-gestational-riscuri-si-recomandari-dietetice/

Diabetul gestational, una dintre cele mai frecvente tulburari intalnite la gravide, poate sa provoace multiple complicatii, dar care pot fi gestionate printr-o alimentatie adaptata, relateaza AFP.

Denumit “de gestatie”, acest tip de diabet este “asociat in mod semnificativ cu complicatii ale sarcinii”, rezuma un studiu amplu publicat joi in British Journal of Medicine (BMJ), potrivit Agerpres.

Studiul a incercat sa afle mai multe despre riscurile pentru sarcina si pentru nou-nascut. De altfel, subiectul nu este nou si se stia deja despre existenta unor complicatii multiple, precum risc mai mare de cezariana sau de nastere prematura. Acest studiu, condus de cercetatorul chinez Fangkun Liu, este, insa, o “meta-analiza”, care reuneste aproximativ 150 de studii preliminare, pe un numar de peste sapte milioane de femei insarcinate.

Cercetatorii au putut, astfel, sa confirme existenta a numeroase riscuri si, o noutate importanta, sa demonstreze mai bine ca acestea sunt intr-adevar asociate diabetului si nu, spre exemplu, simplei prezente a excesului de greutate.

Printre riscurile confirmate nu se numara doar cezariana si nasterea prematura, ci si preeclampsia – o tulburare manifestata prin hipertensiune arteriala si care poate evolua spre convulsii periculoase – dar si o greutate anormal de mare la nou-nascut.

La unele femei este nevoie de un tratament cu insulina. Studiul mentioneaza riscuri deosebite pentru acesta din urma, inclusiv dificultati de respiratie la nou-nascut.

Totusi, chiar daca riscurile raman numeroase, acest lucru nu ar trebui sa produca panica. Cu diabet sau nu, nu se pune problema ca o femeie insarcinata sa-si reduca drastic alimentatia.

“Uneori, tratam persoane care, aflate in dubiu, nu mai mananca”, a declarat pentru AFP dieteticiana Hélene Louvet. “A spune nu mai mananc ca sa nu creasca (glicemia – n.a.) nu este o socoteala buna pe termen lung”, a adaugat ea, potrivit surselor citate.

Riscul de subnutritie este deosebit de mare la o femeie insarcinata, ceea ce necesita un echilibru dificil de mentinut pentru gestionarea diabetului – controlul zaharului din sange fara a afecta nevoile energetice. De aici si importanta consultarii unui medic si a unui dietetician.

Aceasta i-a determinat pe diabetologii francezi sa publice recomandari detaliate, sub egida lui Hélene Louvet si a colegei sale Atefeh Nikpeyma. “Recomandarile dietetice erau vechi si foarte succinte – contineau foarte putine lucruri”, a subliniat Louvet.

Astfel, nu se recomanda interzicerea absoluta a tuturor alimentelor dulci, desi in mod logic este necesara limitarea acestora sau fractionarea automata a meselor, chiar dacă aceasta ramane o posibilitate in functie de evolutia nivelului glicemiei.

Aceste noi reguli, care, evident, trebuie adaptate la situatia fiecarei paciente, se bazeaza pe o abordare realista: sa se evite, pe cat posibil, tulburarea alimentatiei pacientei.

Etichete: diabetul gestational, diabetul in sarcina, riscuri diabet sarcina, recomandari alimentatie diabet in sarcina

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: