Studiu: Bacteriile intraspitalicesti se pot raspandi pe obiectele din saloane si pe halatele asistentelor

03/11/2016

Studiu: Bacteriile intraspitalicesti se pot raspandi pe obiectele din saloane si pe halatele asistentelor

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/studiu-bacteriile-intraspitalicesti-se-pot-raspandi-pe-obiectele-din-saloane-si-pe-halatele-asistentelor/

SPITAL-NOUPotrivit unui nou studiu, bacteriile periculoase, inclusiv Staphylococcus aureus meticilino rezistent (MRSA), se pot transmite de la pacientii bolnavi internati prin intermediul halatelor angajatilor din sistemul sanitar, potrivit unui nou studiu.

Acesti agenti patogeni se pot raspandi si pe obiectele din camera de spital, precum balustradele de protectie de la paturi, mai arata cercetarea prezentata la IDWeek 2016, o intalnire a mai multor organizatii axate pe bolile infectioase, informeaza Live Science.

”Stim ca exista microbi periculosi in spitale, dar suntem abia la inceput in ceea ce priveste modul in care acestia se raspandesc”, a declarat dr. Deverick Anderson, profesor asociat de medicina in cadrul Diviziei de Boli Infectioase de la Centrul Medical al Univesitatii Duke din Carolina de Nord, Statele Unite.

Pentru a urmari modul de transmitere al acestor bacterii, oamenii de stiinta au studiat 167 de pacienti internati. Acestia au fost ingrijiti la terapie intensiva de 40 de asistente, pe parcursul a trei schimburi separate de cate 12 ore.

Angajatele spitalului au folosit un nou set de halate la fiecare schimb, se mentioneaza in cercetare, potrivit Agerpres.
De doua ori pe zi, cercetatorii au luat mostre de bacterii de pe halate, din rezervele pacientilor si de pe acestia. In urma analizelor, specialistii au gasit 22 de situatii de bacterii transmise — sase de la pacienti la asistente, sase din rezerve la asistente, iar 10% de la persoane internate in incaperea in care se aflau.

S-a constatat ca au fost transmise sase tipuri de bacterii, inclusiv MSRA, Klebsiella pneumoniae, o bacterie ce face parte dintr-un grup numit Acinetobacter baumanii si Staphylococcus aureus meticilino sensibil (MSSA), o bacterie similara cu MRSA.

Potrivit Live Science, oamenii de stiinta au mentionat ca buzunarele si manecile halatelor asistentelor, dar si balustradele paturilor sunt zonele cele mai expuse la contaminare.

Cercetatorii nu au descoperit nici o situatie in care bacteriile sa se fi raspandit de la o asistenta la un pacient, insa, au precizat ca acest lucru se poate intampla.

Conform surselor mentionate, oamenii de stiinta au mentionat trei modalitati care pot ajuta la stoparea raspandirii infectiilor intraspitalicesti: angajatii din spitale sa se spele pe maini de fiecare data dupa intra in contact cu un pacient, sa foloseasca manusi si halate de unica folosinta cand au de-a face cu pacienti cu anumite infectii, iar rezervele sa fie curatate cu meticulozitate si in mod regulat.

 

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: