Studiu american: Medicii nu sunt suficient de rigurosi cu igiena stetoscoapelor

28/07/2017

Studiu american: Medicii nu sunt suficient de rigurosi cu igiena stetoscoapelor

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/studiu-american-medicii-nu-sunt-suficient-de-rigurosi-cu-igiena-stetoscoapelor/

Cercetatorii americani au analizat 170 de consultatii si au constatat ca niciunul dintre medicii in cauza nu si-a curatat stetoscopul.

Concluzia unui raport publicat recent in ”American Journal of Infection Control” este ca medicii nu sunt suficient de rigurosi in ceea ce priveste igiena stetoscoapelor pe care le utilizeaza, potrivit 20minutes.fr.

Dintre medicii observati timp de o saptamana in cadrul a 170 de consultatii care au avut loc la Veterans Hospital din New Haven, Connecticut (SUA) nici unul nu si-a curatat stetoscopul. De asemenea, potrivit studiului, numai 58% dintre subiecti s-au spalat pe maini inainte de a interactiona cu pacientii lor si 63% dupa aceasta.

Printre cadrele medicale implicate s-au numarat studenti la medicina care invata in al doilea an de facultate despre curatarea echipamentelor folosite la interventii, precizeaza sursa citata si de Agerpres.

Continut educational:

Medicii de familie pot recomanda asistentilor medicali sa acceseze cursul de educatie medicala continua cu 10 credite.

Un studiu realizat in Elvetia, in 2014, publicat in ”Mayo Clinic Proceedings”, a demonstrat prezenta a numeroase bacterii pe stetoscoape, printre acestea numarandu-se Staphylococcus aureus (Stafilococul auriu). Potrivit cercetarii, zona rotunda a instrumentului, care intra in contact cu pielea pacientilor, prezinta un grad chiar mai mare de contaminare in comparatie cu mainile (cu exceptia varfurilor degetelor).

”Ne-am asteptat ca nivelul de igiena a stetoscoapelor sa fie unul scazut, insa am fost surprinsi de faptul ca nici unul dintre participanti nu si-a curatat instrumentul”, a comentat unul dintre autorii studiului, conform surselor mentionate.

Rezultatele studiului american nu ar trebui, insa, generalizate, afirma expertii.

”Am avut ocazia sa lucrez in cadrul departamentelor de boli infectioase unde regulile de igiena au fost foarte stricte”, a declarat Patrice Bouree, cadru didactic in cadrul Institutului Alfred Fournier din Paris, citat de Le Figaro.

Autorii studiului au comentat ca cercetarea subliniaza necesitatea includerii igienei stetoscopului in toate spitalele.

 

 

 

 

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: