Studiu: 67% dintre romani sustin ca este important sa existe o schema de vaccinare pentru adulti

04/11/2020
Studiu: 67% dintre romani sustin ca este important sa existe o schema de vaccinare pentru adulti

Studiu: 67% dintre romani sustin ca este important sa existe o schema de vaccinare pentru adulti

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/studiu-67-dintre-romani-sustin-ca-este-important-sa-existe-o-schema-de-vaccinare-pentru-adulti/

67% dintre respondentii unui studiu considera ca este important sa existe o schema de vaccinare si pentru adulti. Conform cercetarii, in plina pandemie de COVID-19, importanta vaccinarii capata noi valente.

Astfel, pentru prima data, avem o dimensiune a interesului publicului pentru rambursarea vaccinurilor pentru adulti: 67% dintre respondenti sustin ca este important sa existe o schema de vaccinare si pentru adulti.

Cel mai cunoscut vaccin pentru adulti este cel antigripal (67%), urmat de vaccinul anti-HPV (20%) si vaccinul anti-varicela (18%), se precizeaza intr-un comunicat transmis de COPAC.

Cercetarea arata ca increderea publicului in vaccinuri nu a fost afectata in cazul a 72% dintre respondenti, iar 8% dintre participanti au chiar mai multa incredere in vaccinuri. Doar 20% dintre respondenti au declarat ca le-a fost afectata negativ increderea in vaccinre de pandemia COVID-19.

Daca ar aparea un vaccin impotriva noului coronavirus, 52% dintre respondenti au precizat ca s-ar vaccina.
Principalele surse de informare ale romanilor cu privire la vaccinuri sunt medicii de familie si medicii specialisti, arata oalta concluziea studiului.

Site-urile medicale reprezinta a treia sursa in topul increderii, iar locul al patrulea este ocupat de studii si carti de specialitate.

Romanii cu varste de peste 41 de ani declara, intr-un procentaj ridicat, ca se informeaza despre vaccinuri cu ajutorul medicilor de familie sau de la televizor, in vreme ce persoanele sub aceasta varsta tind sa se informeze mai degraba de la medicul specialist sau de pe site-urile medicale.

“Pentru prima data, un studiu releva un aspect important ca aproape 70% dintre respondenti cred ca trebuie sa existe o schema de vaccinare si pentru adulti. Acest aspect nu a mai fost cercetat inainte. Ca reprezentant al pacientilor cronici, cred ca pe aceste rezultate trebuie sa se sprijine politicile de sanatate de preventie care sa sustina accesul compensat la vaccinuri pe durata intregii vieti” declara Radu Ganescu, presedinte COPAC, potrivit comunicatului.

Totodata, romanii se asteapta ca informatiile cu privire la vaccinuri si vaccinare sa fie bazate pe date si rezultate transmise de institute specializate si cercetatori avizati.

“In plus, campaniile de informare asupra vaccinurilor ar trebui sa ofere informatii clare, precise si usor de inteles de catre majoritatea populatiei, iar accentul ar trebui pus pe impactul vaccinarii in comunitate. In timp ce Romania se confrunta cu o rata vaccinala mult sub media europeana pentru anumite boli, respondentii studiului privind perceptia romanilor asupra vaccinarii considera ca politicile privind vaccinarea ar trebui sa fie mai ferme si sa urmareasca sanatatea populatiei.”, se mai precizeaza in comunicatul COPAC.

Realizat cu ajutorul unei metodologii sociologice mixte (cercetare cantitativa – 424 respondenti – si calitativa pe intreg teritoriul tarii), studiul arata ca vaccinul este asociat cu ideea de sanatate, preventie si progres medical.

De altfel, conform rezultatelor studiului, 1 din 5 romani considera ca vaccinurile trebuie sa fie obligatorii, in timp ce 2 din 5 romani considera ca toate vaccinurile ar trebui sa fie optionale.

Studiul realizat in luna septembrie de Cult Market Research la initiativa Coalitiei Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania si sustinut de MSD Romania, are o marja de eroare a esantionului de 4,8% la un nivel de incredere de 95%.

Etichete: vaccinare adulti, programe vaccinare adulti, copac

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: