Streinu-Cercel sustine alocarea unui fond special in vederea testarii pentru hepatitele B, C si HIV

25/07/2023
Streinu-Cercel sustine alocarea unui fond special in vederea testarii pentru hepatitele B, C si HIV

Streinu-Cercel sustine alocarea unui fond special in vederea testarii pentru hepatitele B, C si HIV

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/streinu-cercel-sustine-alocarea-unui-fond-special-in-vederea-testarii-pentru-hepatita-b-c-si-hiv/

Presedintele Comisiei pentru sanatate din Senat, Adrian Streinu-Cercel, sustine alocarea unui fond special in vederea testarii pentru hepatita B, C si HIV.

“Medicii de familie au posibilitatea sa testeze pentru hepatita B si hepatita C si mi-as dori ca acest lucru sa fie facut in mod sustinut si ca fiecare medic de familie sa isi propuna ca, intr-un termen de doi ani, maxim trei ani de zile, toate persoanele de pe liste sa fie testate. Pentru asta insa au si ei nevoie de un ajutor. Si ajutorul ar trebui sa vina de la CNAS sau de la Ministerul Sanatatii prin alocarea unui fond special pentru testarea pentru hepatita B, C si, nu in ultimul rand, si pentru HIV. Aceste trei virusuri au la indemana terapii cat se poate de eficiente. Pentru virusul hepatitic C avem terapii (…) care indeparteaza virusul din organism. Pentru virusul hepatitic B in ultima vreme s-a obtinut vindecarea functionala, ceea ce este un lucru deosebit de important. Pentru HIV avem modalitatea de a face pacientul nedetectabil si, ca atare, netransmisibil”, a precizat Adrian Streinu-Cercel in cadrul unei conferinte organizate de Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice.

Potrivit medicului, Romania a fost prima tara din lume care, in 2001, a asigurat accesul neingradit la terapie antiretrovirala.

“Daca s-a putut in 2001, nu vad de ce nu s-ar putea face in 2023 – 2024”, a subliniat acesta.

Totodata, el a adaugat ca aceste virusuri ar trebui sa reprezinte un intreg in cadrul unui program national de sanatate publica, deoarece afecteaza pe toata lumea direct sau indirect si a amintit ca exista o prevedere legala potrivit careia persoanele neasigurate beneficiaza de aceleasi drepturi ca si persoanele asigurate in ceea ce priveste programele nationale de sanatate publica.

Etichete: testare hepatita B, testare hepatita C, testare HIV, adrian streinu-cercel

autor

Autor: Adriana Pavel

1 Comentarii

  1. IOANA says:

    Medicina muncii nu are voie sa testeze per se pe teste rapide screening pentru hepatita C, C, HIV DECAT DACA ARE CONTRACT PRESTARI SERVICII/ANGAJAT un biolog. Cu ce sunt diferiți medicii de familie? Ei au?

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: