Strategie de reducere a mortalitatii infantile in Romania

06/10/2014

Strategie de reducere a mortalitatii infantile in Romania

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/strategie-de-reducere-mortalitatii-infantile-romania/

bebelusi-blanaRomania ocupa primul loc in Europa in privinta mortalitatii infantile. In ultiimii ani copiii se nasc tot mai putini, iar asta din motive ce tin fie de factorul social, dar mai ales de cel medical.

Ministerul Sanatatii isi propune un plan de reducere a mortalitatii infantile. Pentru asta ar fi nevoie de o strategie clara de dezvoltare la a domeniului chirurgiei pediatrice.

“In luna iulie, am semnat extinderea Programului de cooperare intre Ministerul Sanatatii si Clinica San Donato, program in cadrul caruia echipe de medici italieni si romani opereaza copii cu malformatii congenitale cardiace in cadrul spitalelor din Romania. A fost o decizie inteleapta deoarece proiectul este unul de succes. Intr-un an au fost efectuate 60 de interventii. Practic au fost salvati, aici, acasa, 60 de copii cu malformatii cardiace fara a mai fi necesar transferul lor in unitati sanitare din alte tari. Am stabilit astazi ca vom continua acest program si il vom dezvolta la nivel national” a afirmat Nicolae Banicioiu, ministrul Sanatatii, citat de Romania Libera.

Dupa implementarea acestui program la nivel national, copii care se nasc cu probleme cardiace, pot fi operati si tratati in tara, la spitale mari din Bucuresti, Iasi, Timisora sau Cluj.

Statistici ingrijoratoare

Conform unui studiu efectuat la nivel european, mortalitatea infantila capata accente tot mai dramatice in toata Europa.

Romania, Cehia, Islanda, Letonia si regiunea Bruxelles din Belgia, detine o statistica ingrijoratoare la acest capitol, foarte aproape de unele tari din lumea a treia.

Mortalitatea infantila reprezinta o problema actuala ce afecteaza tot mai multe tari, iar statisticile arata faptul ca in lume mor anual circa 4 milioane de copii in prima luna de viata.

In tara noastra, conform datelor oferite de Insitutul National de Statistica, anual mor peste 2200 de copii cu varsta cuprinsa intre 0 si 1 an.

In urma parteneriatului dintre Ministerul Sanatatii si Clinica San Donato, medicii din Italia vor veni la noi in tara pentru a face interventii chirurgicale pediatrice, dar mai ales pentru a-i pregati pe specialistii nostri in domeniu.

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Asociatiile de pacienti: Romania nu se confrunta doar cu problema Covid

UMF “Iuliu Hatieganu”, in topul celor mai bune universitati

Vasile Cepoi: Spitalele din Iasi nu mai rezista

Paun: Gravitatea situatiei de astazi, dovada ca nu am depasit barierele dezinformarii

Gheorghita: Miscarea anti-vaccinare exista pentru ca miscarea pro-vaccinare este timida